Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

"Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin care acestea trezesc dragostea, capabilă să acționeze asupra minții umane prin intermediul simțurilor. Definitorii pentru conceptul de frumos este diversitatea, dimensiunile reduse, netezimea, variația treptată, delicatețea, puritatea, luminozitatea culorii, grația și eleganța". 

Prin această definiție, Edmund Burke polemizează în 1756 cu ideea consacrată încă din antichitate că frumusețea ar consta doar într-o proporție echilibrată a formelor.

Frumos este ceea ce trezește un tip de plăcere care nu împinge în mod necesar către posedarea sau consumarea lucrului ce place. Immanuel Kant definea în 1970 caracteristicile frumosului ca fiind "plăcere în absența interesului, finalitate în absența scopului, universalitate în absența vreunui concept și ordine în absența legii".

De un lucru frumos te bucuri fără să dorești neapărat să intri în posesia lui; îl privești ca și cum ar fi programat până în cele mai mici detalii pentru un scop anume, când de fapt singurul scop către care tinde acea formă este propria sa autosusținere; te bucuri de acel lucru ca și cum ar fi întruchiparea desăvârșita a unei anumite reguli, când de fapt el nu consideră altceva decât propria-i regulă. Astfel, floarea este un exemplu tipic de lucru frumos care ne permite să înțelegem de ce universalitatea în absența oricărui concept se subsumează Frumuseții.

O judecată estetică nu este aceea prin care se spune că toate florile sunt frumoase, ci aceea prin care se spune că această floare în particular e frumoasă, iar nevoia care ne îndeamnă să spunem că această floare e frumoasă nu depinde de un  raționament făcut în baza principiilor, ci a sentimentelor noastre.

Frumusețea naturii nu poate fi descrisă propriu-zis, ci este trăită în mod nemijlocit, este intuită de cei care se lasă răpiți de ea. Femeia frumoasă are "un nu-știu-ce" imposibil de exprimat în cuvinte, dar care deșteaptă în sufletul privitorului "dragostea fulgerătoare" și dorința de apropiere și comunicare.

Fiecare femeie este o floare și cu siguranță va găsi un privitor capabil să descopere în ea unicitatea trăsăturilor fizice și farmecului intelectual.  Vocea, privirea, atingerea și mișcarea sunt cele care deosebesc totuși femeia de o floare, ridicând noțiunea de frumos în sfere greu de definit. De mărțișor, femeia și floarea formează cea mai reușită pereche.

 

Te iubesc, femeie!
 
Pentru Surâsul Tău, 
Inocent,
Provocator,
Conspirativ,
Promiţător,
Ameţitor,
Pentru Sărutul Tău,
Dulce – Amărui,
Catifelat,
Pecetluit cu Tainice Dorinţi,
Pentru Privirea Ta,
Albastră?
Azurie?
Verde pal?
Verde intens?
În toate nuanţele Anotimpului Iubirii,
Pentru Trupul Tău,
Gracil,
Ca un Ghiocel Solemn,
Ca o Catedrală Vibrant,
Ca Flacăra Sălbatecă a Lumânării,  
 
TE IUBESC, FEMEIE!

 

 

Alte știri

Scroll to top