Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Citește și

Stimaţi cititori, cu toţii ştim că este suficient să ne oprim preţ de câteva secunde şi, uitându-ne în jurul nostrum, să constatăm că, în condiţiile stilului de viaţă contemporan şi al alimentaţiei deficitare, menţinerea stării de bine a organismului este o “ misiune imposibilă”. 

Presiunea vieţii moderne, resimţită în plan profesional, familial şi social  conduce la:  alimentaţie  dezechilibrată,  surmenaj, stres, sedentarism şi reprezintă o povară grea asupra sistemului imunitar, cu instalarea dezechilibrelor şi a stărilor patologice consecutive. În condiţiile unei alimentaţii dezechilibrate, regimuri hipocalorice,  obiceiuri alimentare selective, organismul este privat de un aport suficient de nutrienţi esenţiali. De aceea, din pacate, este de cele mai multe ori nevoie să suplimentăm dieta noastră în mod regulat cu suplimente de vitamine şi minerale pentru obţinerea energiei necesare zilnice, iar uneori să adăugăm şi biotic/probiotic pentru stimularea capacităţii naturale de apărare a organismului.

De exemplu, Societatea Germană de Nutriţie recomandă de cel putin cinci ori pe zi consumul de fructe şi legume. Cu toate acestea, anumite stiluri de viaţă sau obiceiuri alimentare dezechilibrate nu pot aduce numai prin dietă un aport suficient de micro-nutrienţi. Mai ales în sezonul rece/umed, în perioada de suprasolicitare fizică, psihică şi a metabolismului energetic, poate fi necesară o cantitate suplimentară din aceşti micro-nutrienţi atât de importanţi.

Există multiple produse pe piaţa românească, care conţin vitamine şi minerale sub diverse forme de administrare. Poate fi găsit în farmacii chiar şi un produs care combină vitamimele şi mineralele împreună cu 3 tulpini de probiotice, având ca efect al asocierii întărirea apărării naturale a organismului, activarea tonusului fizic şi mental şi ameliorarea funcţionalităţii intestinului. Cele 3 categorii de nutrienţi se potenţează, adăugarea lor în aceeaşi pastilă intensifică acţiunea fiecăreia dintre ele, fie că este vorba de  vitamine, de minerale sau de probiotice.     

Probioticele: proprietăţi recunoscute

Până în anii ’80, probioticele erau destul de puţin utilizate, cu excepţia formelor farmaceutice indicate pentru prevenirea tulburărilor digestive secundare antibioterapiei. Astăzi, se atribuie numeroase alte proprietăţi acestor agenţi, care fac obiectul a mai mult de 200 de publicaţii ştiinţifice în fiecare an: modularea sistemului imunitar, prevenirea şi tratamentul diareilor infecţioase, ameliorarea intoleranţei la lactoză şi a diareei post-antibioterapie. Şi alte proprietăţi ale probioticelor sunt în studiu, şi anume prevenirea diareei călătorului, cea din infecţia cu Helicobacter pylori. Cunoştinţele ştiinţifice evoluează şi, o data cu ele, probioticele câştigă în calitate şi recunoaştere. În anii ‘60, probioticele au suferit critici legate de stabilitatea îndoielnică, de supravieţuirea acestor micro-organisme şi nivelul lor de activitate. Pe parcursul anilor însă, s-au stabilit calităţile unui probiotic ideal: pentru ca să fie active, probioticele trebuie să ajungă în intestin şi să asigure o concentraţie minimă de 107 micro-organisme, trebuie să conţină trei specii bacteriene şi să fie adminsitrat oral zilnic. 

 

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top