Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

« Frica de dentist » este deja o sintagmă, un concentrat verbal de o concizie inegalabilă a unui fenomen complex despre care vorbim atât la nivel academic cât şi colocvial. Această frică post-tehnologică dar şi cu rădăcini antropologice poate fi achiziţionată direct –prin trăirea unor experienţe traumatizante sau indirect -prin experienţele altora văzute sau povestite. Alteori frica nu are nici o explicaţie, nici o cauza in antecedente ci face parte din insăşi vulnerabilitatea generală a copilului. 

La 1 Septembrie 2008 s-a înfiinţat la Cluj, Societatea Română de Management a « Fricii de Dentist » la Copii : SRM-FDC. Această fundaţie non-profit este un răspuns cultural la o nevoie de bază a copilului pacient al Stomatologiei Pediatrice din România : abordarea, pregătirea şi asistenţa psiho-farmacologică în timpul tratamentelor. Motto-ul SRM-FDC va fi : copilul este mai important decat dintele.
 
Deşi mitul « Fricii de dentist » pare a fi greu de demontat, statutul societăţii SRM-FDC- inspirat de o idee cuprinsă in mesajul pertinent al doamnei Stomatologiei Pediatrice din Romania- Prof. Dr Elvira Cocârlă- în prefaţa volumului apărut la Editura Medicală Clujeană în anul 2000- cuprinde următoarele Obiective generale care vin în intâmpinarea atât a copiilor cât şi a specialiştilor de orice profesie care se ingrijesc de copii :
 
1. Să promoveze prin cele mai recente şi/sau clasice dar eficiente mijloace posibile mediatizarea si popularizarea pricipiilor de prevenţie cât mai timpurie atât a cariei cât şi a fricii de dentist la copii.
 
2. Să promoveze parteneriate sau afilieri cu Asociaţii de Parinţi, Asociaţii de Educatori, Asociaţii inter si/sau intra Profesionale naţionale sau/si internaţionale care imbraţişează aceleaşi principii ale SRM-FDC.
 
3. Să promoveze implementarea pe scară largă a mijloacelor de asistenţă psihologică şi/sau farmacologică a copiilor in practica curenta a Medicinei Dentare Pediatrice.
4. Să promoveze evaluarea şi dezvoltarea mecanismelor de coping –empowerment- şi să iniţieze, menţina, optimizeze sau să recaştige atitudinea de acceptare a tratamentului Stomatologic la copii.
 
5. Să promoveze implementarea pe scara largă in Romania  a celor 4 principii moderne de tratament la copii recomandate de   EAPD : a.) maxima importanta a primului contact de ingrijire stomatologica, b.)ingrijire globală a sănătăţii orale si nu numai a dintelui, c.) ingrijire totală a sănătaţii dentare, d.) monitorizarea atenta până la 12 ani a sănătătii dentare.

 

Alte știri

Scroll to top