Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Celulele stem mezenchimale sunt diferite de celulele stem hematopoietice, care se recoltează tot din cordon, dar din sângele de cordon ombilical. Apoi, pentru prima data în Europa Centrală şi de Est, aceste celule au fost utilizate în tratament. 

Celulele stem mezenchimale au fost transplantate unui număr de patru pacienţi (trei copii şi un adult) în clinicile de transplant din Varşovia şi Katowice (Polonia). Viaţa pacienţilor a fost ameninţată din cauza bolii grefă vs gazdă (GvHD), care este o complicaţie frecventă după transplantul de măduvă osoasă. Datorită acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viaţa pacienţilor a fost salvată sau prelungită.

A fost ultima şansă de tratament pentru acei pacienţi  - spune Dr. Transplantolog Dariusz Boruczkowski - înainte aceştia au fost trataţi cu medicamente utilizate în mod obişnuit în această situaţie, dar fără ni-ciun succes. De aceea, după obţinerea aprobării comitetului de bioetică, celulele stem au fost pregătite în laborator şi apoi utilizate clinic.

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferenţiate care sunt capabile să se auto-reînnoiască şi să prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (aşa-numita Gelatina Wharton). Atât celulele stem mezenchimale cât şi cele hematopoietice au o trăsătura comună - ele pot fi colectate şi stocate numai o dată în viaţă - la naştere. Recoltarea celule stem este o procedură simplă şi sigură care poate salva viaţa în viitor.

Celulele stem au fost pregătite de către oamenii de ştiinţă ai grupului FamiCord care lucrează în laboratoare situate în România, Ungaria, Spania, şi Polonia. 

Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutică a celulelor stem mezenchimale în Polonia şi în Europa Centrală.

BIOGENIS este prima bancă românească ce a facut posibilă în România recoltarea şi stocarea de porţiune de cordon cu izolare de celule stem mezenchimale.
“Am intrat în România în anul 2007 şi am adus cu noi toată experienţa grupului prezent acum în 14 ţări. Am venit încă de la început cu tehnologia de stocare concentrat de celule stem şi stocarea în două recipiente. Am continuat cu izolarea celulelor stem mezenchimale -o premieră în România - şi am ajuns în acest moment să vorbim despre 10 transplanturi reuşite la nivel de grup, iar acum de prima utilizare de celule stem mezenchimale din Europa Centrală şi de Est. Suntem în pregătiri şi pentru primul transplant din România cu celule stem din sângele cordonului ombilical, existând o compatibilitate între pacient şi fratele acestuia de 90%. Sperăm să putem realiza acest transplant cât mai repede, în România, realizând astfel o premieră pentru o bancă românească de celule stem”, Cristian Lăcraru - director de marketing şi comunicare BIOGENIS, banca de celule stem.

 

Alte știri

Scroll to top