Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Scopul unui tratament nu ar trebui să se limiteze doar la terapia dintelui. Trebuie să îl ajutăm pe copil să devină şi să rămână un pacient adult echilibrat fără frică şi anxietate dentară. Toate aceste demersuri necesită răbdare, timp, tact, echipă, metodă și profesionalism.

Stimaţi părinţi, copilul dumneavoastră se prezintă la noi mai mult sau mai puţin sau deloc pregătit pentru consultaţie. Un tratament stomatologic întreprins direct în prima şe-dinţă este justificat numai în urgenţă. Un tratament de calitate nu poate fi efectuat fără cooperarea copilului. Dacă dvs. îl pregătiţi suficient pentru a începe direct cu tratamentul, noi vom fi bucuroşi să câştigăm timp. Dacă copilul dvs. este prea mic sau nu este pregătit pentru a accepta sau reaccepta tratamentele stomatologice, noi îl putem ajuta. Dar uneori rezultatele sunt evidente imediat, alteori ele se lasă aşteptate.
 
Un copil care începe terapia la 3 ani poate să aibă nevoie de circa 200 de minute (repartizate în câteva şedinţe) până să accepte complet şi să aibă o atitudine pozitivă pentru tratamentele stomatologice eficiente. Ordinea acordării importanţei terapiei este: copilul, dintele, obturaţia. De aceea, prima consultație durează 30- 45 de minute.
 
Prima consultaţie nu include un tratament operativ (obturaţie, extracţie, etc.) pentru că este prima ocazie de a cunoaşte copilul - fără grabă - şi de a întocmi un plan de tratament stomatologic realist. Pentru acest demers, părinţii trebuie să aleagă şi să accepte metodele de abordare a copilului: psihologice sau farmacologice (MEOPA). Ca să le accepte în cunoştinţă de cauză părinții au dreptul și vor dori să fie în detaliu informați. Dar copilul are nevoie de pregătire nu numai la început dar şi pe parcursul planului de tratament, ori de câte ori se impune o categorie de tratament nouă: prima injecţie, prima extracţie, prima amprentă, etc. Scopul unui tratament nu ar trebui să se limiteze doar la terapia dintelui.
 
Trebuie să îl ajutăm pe copil să devină şi să rămână un pacient adult echilibrat fără frică şi anxietate dentară. Toate aceste demersuri necesită răbdare, timp, tact, echipă, metodă și profesionalism. Pe copii nu trebuie doar să îi tratăm ci  şi să îi educăm stomatologic. Educaţia stomatologică face parte din educaţia pentru viaţă. De aceea, metodele noastre terapeutice sunt adaptate vârstei copilăriei. Unele tratamente pot fi efectuate fără freză, alteori începem sau intercalăm şedinţe de tratament neutrale (uşoare, plăcute), alteori amânăm tratamentul mai complicat până copilul este mai pregătit, alteori ne adaptăm tempoului copilului, etc. Insistenţele părinţilor de a începe direct, fără a cunoaşte sau a dezvolta abilităţile copilului de a accepta şi face faţă la tratamentele stomatologice, este o gravă greşeală strategică.
 
Greşeala aceasta o va resimţi şi plăti în primul rând copilul pentru că va deveni candidat la anxietate dentară - fără ca el să fie responsabil pentru asta - şi părinţii care vor fi obligaţi ulterior să apeleze la metode farmacologice (sedarea copilului) pentru tratamentele de calitate ale unui copil anxios. Încrederea copilului se câştigă foarte greu dar poate fi pierdută foarte uşor. De aceea, pentru un medic dentist de copii, lupta pentru încredere şi deţinerea controlului nu se încheie niciodată.

 Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top