Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Tartrul dentar reprezintă un complex organo-mineral rezultat prin mineralizarea plăcii bacteriene, aderent atât de suprafeţele dentare cât şi de alte structuri din cavitatea bucală (de ex. lucrări protetice).În funcţie de localizarea lui în raport cu gingia, poate fi supra şi/sau subgingival. 

Se localizează cu predilecţie în vecinătatea glandelor salivare (pe faţa linguală a incisivilor inferiori şi pe faţa vestibulară a molarilor superiori), dar şi pe alte suprafeţe ale dinţilor, unde curăţirea artificială şi autocurăţirea este deficitară.
 
Tartrul este considerat unul dintre factorii favorizanţi ai bolii parodontale, exercitând un rol mecanic, iritativ, prin urmare îndepărtatrea lui reprezintă unul din paşii urmaţi în tratamentul acestei boli.
 
Detartrajul reprezintă manopera prin care se îndepărtează tartrul de pe suprafeţele dentare. Poate fi realizat atât manual cât şi cu ultrasunete.

Fără a intra în detalii tehnice, este de amintit faptul că detartrajul manual corect efectuat, este deosebit de eficient, în special în îndepărtarea tartrului subgingi-val şi netezirea suprafeţelor radiculare.

Detartrajul cu ultrasunete este un mijloc eficient de îndepărtare a tartrului, netraumatic şi, în general, bine suportat de pacienţi, fiind indicat în îndepărtarea tartrului supragingival şi a petelor de pe suprafeţele dentare, precum şi a tartrului situat în pungile parodontale superficiale. Detartrajul, atât manual cât şi cu ultrasunete, este urmat de un periaj profesional, care realizează atât lustruirea suprafeţelor dentare, cât şi stimularea circulaţiei la nivelul gingiei, realizând un veritabil masaj.
 
În concluzie, detartrajul reprezintă atât o metodă profilactică de prevenire a bolii parodontale, cât şi o etapă importantă de tratament al acestei boli, fiind recomandat a se efectua cel puţin o dată pe an.

 Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top