Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Aţa dentară este o aţă de mătase de grosimi diferite, fină sau impletită, cu arome sau nu, ambalată de regulă în cutii conţinând câte 1-2 m de aţă, care se introduce în spaţiul dintre doi dinţi în vederea realizării unei igiene mai bune. Se consideră că dacă nu folosim aţa dentară pentru completarea igienei dentare, 40% din suprafaţa dinţilor noştri (feţele vecine ale dinţilor) este imposibil de curăţat ceea ce înseamnă că spaţiul dintre dinţi este favorabil dezvoltării cariilor şi mult mai propice acumulării tartrului.

Aţa dentară este capabilă să îndepărteaze dintre dinţi resturile alimentare, acumulările de tartru şi implicit un mare număr de bacterii care cauzează boala parodontală (imbolnavirea gingiilor). Princi-palele semne, uşor de sesizat ale acestei boli sunt respiraţie urât mirositoare şi sângerări ale gingiilor. Mai mult, apare retragerea gingiilor de pe dinţi şi resorbţia osului din jurul dintilor astfel încât aceştia devin tot mai mobili în toate direcţiile. Există medicamente care încetinesc acest proces dar după câteva săptămâni de tratament bacteriile devin imune deci medicamentul ineficient.

Chirurgical se poate încerca acoperirea din nou a dinţilor cu gingie şi adăugarea de os artificial în locul celui resorbit dar şansele de vindecare sunt foarte scăzute. Singurul tratament este o igienă impecabilă.
                 
Prin folosirea aţei dentare este posibilă curăţarea zonei dintre doi dinţi :
 
- A suprafeţelor dentare învecinate care se ating şi astfel sunt innacesibile periuţei precum
- A şanţului dintre gingie şi dinte de unde boala parodontală poate adesea începe.
Rupeţi din cutie o bucată de aţă de 15-18 cm şi înfăşuraţi-o în jurul degetului mijlociu al fiecărei mâini pentru a o fixa, apoi prindeţi-o între degetul mare şi arătător.
 
Lăsaţi aproximativ 1-2 cm de aţă între cele două degete şi folosiţi tot degetul arătător pentru a orienta aţa în spaţiul dintre doi dinţi.
 
Intraţi cu aţa între doi dinţi prin mişcări de « du-te vino » ţinând în permanenţă contactul cu unul dintre dinţi pentru că altfel, aţa va cădea exact în mijlocul spaţiului dintre dinţi unde gingia este mai sensibilă. Chiar dacă aveţi senzaţia ca aţa nu intră deoarece dinţii sunt foarte apropiaţi, trebuie să insistaţi cu mişcări de fierăstrău, uşoară presiune şi mereu în contact cu unul dintre dinţi.
Plimbaţi aţa pe toată suprafaţa dintelui şi respectiv între dinte şi gingie. Prin contactul strâns dintre aţă şi dinte se poate simţi dacă suprafaţa este fină sau neregulată datorită unor depozite de tartru, resturi de alimente, obturaţii neadaptate la forma dintelui, carii, etc.
- repetaţi acceaşi procedură pentru fiecare spaţiu dintre doi dinţi vecini utilizând mereu o porţiune de aţă curată din bucata iniţială.
- cu cât vă curăţaţi mai mult, aţa dentară va deveni tot mai uşor de folosit.
- la început poate să apară o uşoară sângerare dar aceasta va începe să dispară o dată ce spaţiul dintre dinte şi gingie va deveni tot mai curat.
- dacă vi se pare că pentru a curăţa toti dinţii vă ia prea mult timp, nu este cazul să renunţaţi, ci mai bine să curăţaţi dimineaţa jumătate iar seara cealaltă jumatate.
- important este să treceţi zilnic măcar o dată cu aţa printre toţi dinţii.
 
Dacă nu aveţi suficientă dexteritate în degete sau aveţi degete prea mari e bine să folosiţi un suport pentru aţă dentară pe care îl puteţi găsi la farmacii împreună cu aţa.

 

 Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top