Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Ideea că dinţii de lapte oricum se schimbă şi că de aceea nu trebuie îngrijiţi şi nici trataţi este tot atât de mult răspândită pe cât este de greşită… Este adevărat că dinţii de lapte au o existenţă temporară pe arcadele dentare şi că în câţiva ani după erupţia lor, aceştia se mobilizează şi cad (dinţii de lapte se mai cheamă şi dinţi temporari).  Primul dinte de lapte se mobilizează la 6 ani, iar ultimul la circa 12 ani. În curând şi în mod natural, dinţii de lapte sunt înlocuiţi de către dinţii definitivi. Datorită acestui fapt - al înlocuirii lor -  se acordă, în mod eronat, prea puţină importanţă îngrijirii şi tratării lor. Ca şi specialişti în domeniul stomatologiei pediatrice, considerăm deci important să promovăm şi să argumentăm - în contrapartida acestei eronate idei populare - ideea că dinţii de lapte sunt totuşi preţioşi!

De ce dinţii de lapte sunt preţioşi?

  1. Dinţii de lapte menţin pe arcada dentară spaţiul necesar erupţiei dinţilor definitivi. Pierderea prematură a dinţilor de lapte poate determina în timp malpoziţia dinţilor definitivi, şi astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice. Una din cauzele principale ale pierderii premature a dinţilor de lapte este caria dentară.
  2. Toţi cei 20 dinţi de lapte erup indemni de carie (fără carie). Îngrijiţi, întreţinuţi şi menţinuţi sănătoşi, dinţii de lapte asigură copilului confortul şi plăcerea masticaţiei oricărui aliment savuros. Dacă se îmbolnăvesc, dinţii de lapte vor transmite durere la dulce, durere la masticarea unui fruct proaspăt, durere la supa caldă sau la îngheţata rece. În consecinţă, copilul nu se va putea hrăni sănătos şi nici nu va căuta plăcerea masticaţiei, el doar va înghiţi alimentele. În lipsa masticaţiei sănătoase, dinţii de lapte vor arăta ca “plugul nefolosit şi ruginit din curtea bunicului”, adică se vor acoperi de tartru şi placă bacteriană, care vor produce carii.
  3. Maxilarele (mandibula şi maxilarul superior) pe care stau dinţii de lapte, primesc de la aceştia, în timpul masticaţiei, stimuli de creştere şi dezvoltare. În lipsa unei masticaţii sănătoase, maxilarele vor rămâne insuficient dezvoltate pentru a primi pe cei 32 de dinţi definitivi. Riscul de a nu se putea alinia armonios creşte, ei ar putea erupe înghesuiţi şi iată încă un motiv pentru care aparatul ortodontic va fi necesar.

Dinţii de lapte pot fi menţinuţi sănătoşi ?

Da! Dar părinţii sunt principalii responsabili în menţinerea dinţilor de lapte în stare bună de sănătate. Pentru asta ei trebuie sa ştie, sau dacă nu ştiu, ei trebuie să se informeze dintr-o sursă specializată despre cum cariile dinţilor de lapte pot fi evitate.

Dinţii de lapte pot fi protejaţi, sigilaţi şi trataţi?

Da! Dar părinţii trebuie să-l prezinte periodic pe copil la medicul dentist încă de la erupţia primului dinte de lapte. Neglijarea cariilor simple de pe dinţii de lapte poate expune copilul la complicarea acestora şi la o experienţă stomatologică în urgenţă - de regulă negativă - înainte de vârsta la care el poate inţelege necesitatea acesteia.

 

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top