Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Suntem cu toţii obişnuiţi ca la masa principală de prânz sau de cină, acasă sau la grădiniţă  (semi-internat), să servim un desert. Ba chiar şi dimineaţa ne-ar plăcea un desert. 

Desertul - în România - este de regulă dulce: tort, prăjitură de casă, bomboane de ciocolată, dulciuri de supermarchet, fructe sau orice altceva, dar să fie ceva dulce la urmă pe masă. Nu-i aşa?  Aşa e, veţi spune dv! Dar, ştiaţi că până seara când ne spălăm pe dinţi - în jurul dintelui ramâne un înveliş glucidic acidogen, cariogen şi un ph acid? 

Acest  scenariu  al desertului, repetat la nesfârşit va avea un final nefericit previzibil: carii dentare.

În condiţiile în care copiii noştri au nevoie de glucide şi de plăcerea unui dulce - deci de desert - ce putem face totuși ca să îi protejăm de carii?

Principiul care trebuie avut în vedere ca să înţelegeţi soluţia pe care v-o propun este următorul: nu ce mâncăm ci ceea ce râmâne pe dinte produce carii! Rămân pe dinte componente ale ultimului aliment ingerat. Dacă ultimul fel din meniu a fost o bezea dulce atunci pe dinte rămân glucide, zaharuri. Dacă ultimul aliment a fost ou, atunci pe dinte rămân proteine şi grăsimi.

Aşadar :

  1. Dacă daţi copiilor totusi desert dulce - ca în lista de mai sus - atunci schimbaţi momentul ingerării astfel în-cât să fie între felurile principale dar în nici un caz la ur-mă. Exemplu: (1) supă sau salată, (2) desert, (3) friptură.
  2. Dacă totuşi vreţi să serviţi copilului desert neapărat la sfârşitul mesei atunci acesta trebuie să fie compus ori din  brânzeturi, ori din iaurturi, dar neîndulcite. Aşa obişnuieşte civilizaţia franceză sau cea italiană.
  3. Altă metodă de control şi prevenţie a cariei prin ali-mentaţia carioprofilactică ar fi să servim la sfârşitul mesei ceva cu proteine: o feliuţă de friptură rece sau o jumătate de albuș de ou fiert.

Toate aceste metode sunt bazate pe studii ştiinţifice recente, studii care confirmă de fapt obiceiuri şi tendinţe vechi. Eschimoşii nu fac carii pentru că mănâncă pro-teine şi grăsimi de peşte. Lacto - Vegetarienii nu fac carii, iar italienii şi francezii au indici de carie minimali.

Dragi părinţi şi educatori, schimbaţi ceva în meniul copiilor dv. - în spiritul celor de mai sus - şi vă asigur - copilul dv. va fi mai sănătos, mai fericit, mai dezvoltat fizic și/sau cognitiv, iar dv. nu veţi cheltui bani, timp sau energie prin cabinetele de medicină dentară pediatrică.

 Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top