Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Multe  generaţii de medici dentişti şi-au sfatuit pacienţii, fie ei copii sau adulţi, spre binele şi sănătatea dinţilor lor, să …nu mai mănânce atâtea /deloc dulciuri!!! Dar nu e deloc surprinzător că acest sfat a fost rareori ascultat sau urmat. 

Valoarea emoţională a savurării unei bomboane sau a unei prăjituri dulci este mai mare decât valoarea raţională a conştientizării riscului de eroziune sau carie. Pacienţii secolului XXI, fie ei adulţi sau mai ales copii, sunt atraşi de forţa irezistibilă a unui desert sau a unei gustări dulci, dincolo de orice riscuri asumate sau nu. În fond, astăzi,  nu mai e realistic să se interzică definitiv şi complet copiiilor consumarea de dulciuri. Astfel, au apărut alternative sfatului mai realistic de a recomanda aşa numitele dulciuri toothfriendly (ciocolate, gume de mestecat, bomboane, etc., care nu produc carii dentare). Ideea aceasta a dulciurilor toothfriendly a apărut în 1983, când o comisie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a recomandat confecţionarea, producerea şi etichetarea de dulciuri non-cariogene. Orice produs alimentar care are pe eticheta Logo-ulToothfriendly  (vezi imaginea) este garantat 100 % sigur pentru dinţi, adică nu produce demineralizare, eroziune sau carie. Toate aceste produse, testate in vivo şi în prealabil, care nu scad PH-ul dentar sub nivelul de 5.7, atât în timpul cât şi timp de 30 minute după consumare, sunt considerate toothfriendly. Industria alimentară, farmaceutică sau de produse de îngrijire dentară se bazează  în producerea de dulciuri toothfriendly pe înlocuitorii de zahar (polyols) astfel: erythritol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol. Deşi, ca orice într-o viaţă echilibrată, acestea trebuie consumate cu moderaţie, aceşti polyols au câteva avantaje de sănătate în comparaţie cu zaharul astfel: 

  •  1. Au gust asemănător cu zaharul dar au mai puţine calorii decât acesta.
  •  2. Nu produc carii dentare, adică sunt non-cariogene.
  •  3. Produc un slab răspuns glycemic.
Deşi încă slab reprezentate în România, produsele toothfriendly, fie ele bomboane, gume de mestecat, ciocolate sau multe altele, dacă sunt căutate, vor fi găsite. Nu neglijaţi nici varianta de comandă on-line. 

Acordând deja de mult timp importanţă consilierii carioprofilactice în cadrul consultaţiei primare a părinţilor şi copiilor pacienţi,  săptămâna trecută HappydentClinicJunior din Cluj-Napoca  a încheiat un parteneriat cu Organizaţia Toothfriendly Foundation. Să sperăm că acestea împreună vor promova acţiuni comune de promovare a sănătăţii orale şi de lupta anticarie pentru copiii noştri. 

 



Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top