Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se deplaseze ..." -- 08 Iulie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Orice boală ne provoacă la schimbarea atitudinii faţă de viaţă, obligându-ne să ne detaşăm în faţa stresului (unul dintre factorii ce agravează gastrita), să-i facem faţă cu calm, într-un mod armonios. Ne învaţă să ne schimbăm total modul de alimentaţie (mod ce este intim corelat cu viaţa noastră emoţională) şi să renunţăm la “viciile moderne” (fumat, alcool, cafea). Este o lecţie grea, dar necesară!

Câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont:

    1. Stabiliți-vă un  program de mese regulat;
    2. Mâncați puțin și des și mestecați bine alimentele;
    3. Mâncarea trebuie să aibă o temperatură moderată (cât mai apropiată de temperatura camerei;

 Alimentele permise și cele pe care trebuie să le evitați sunt descrise în rândurile ce urmează:

Alimente permiseAlimente nepermise

1. Făinoase:

- paine albă (de grâu ,de secară) eventual veche de o zi; 

- făinoase albe, bine fierte (griș, orez alb , tăiței, macaroane, mămăligă moale pripită; 

- cereale (griș, arpacaș, orez, fulgi de ovăz, biscuiți, pesmeți;

- cartofi (în special cartofi copți);

 

1. Făinoase:

- pâine proaspătă (în special pâine caldă), neagră sau de tărâțe;

- făinoase insuficient fierte sau preparate cu grăsimi, ori la cuptor;

- mămăligă insuficient fiartă, prea consistentă;

- cartofi fierți sau prăjiți în ulei;

 

2. Carne fiartă:

- slabă, de vacă, vițel, găină, pui( fără pieliță) sau porc slab;

- pește alb: șalău, crap, fiert ca rasol;

 

2. Carne fiartă:

- grasă,  sărată, afumată; vânat, mezeluri, conserve de carne;

- preparată cu grăsime prăjită și condimente iritante, șnițel;

- pește gras, piftie de pește, pește prăjit, marinat, sărat, afumat, conservat sau congelat. 

 

3.Brânzeturi:

- brânză dulce de vaci, urdă , caș nesărat;

- produse lactate - lapte dulce degresat , smântână slabă ,iaurt dietetic.

 

3.Brânzeturi:

- fermentate;

- sarate,

- afumate, conservate;

 

4. Ouă:

- ouă fierte moi,  ochiuri românești (preparate în apă), lapte de pasare; 

 

4. Ouă:

-  prăjite în ulei, omletă, fierte tari;

 

5.Legume moi(partea lemnoasă mai fină) :

- dovlecei, sparanghel, morcovi, ciuperci, spanac, fasole verde , mazăre verde, cartofi (nu prajiți!)

Se recomandă să fie consumate fierte sau sub formă de supă.

 

5. Legume tari și crude: 

 - ridichi, castraveți, varză, gulii, conopidă, ardei gras, ardei iute, ceapă, usturoi;

 - legume prăjite, murături, legume uscate (fasole albă, linte, mazăre uscată);

 

6.Fructe:

- fructele dulci și bine coapte (mature) : banane, mere, pere (fără coajă), piersici, zmeura, pepene, struguri;

- se pot consuma fierte, sub formă de compot sau piure de fructe;

- sucuri de fructe dulci (nu citrice);  

 

6.Fructe:

- fructe crude, necoapte și acre (citrice), sau cu coajă;

- fructe oleaginoase: nuci,  migdale, alune;

- fructe uscate: smochine, stafide, curmale;

 

7.Grăsimi:

- smântână dulce, unt proaspăt, frișcă, gălbenuș de ou;

- uleiuri presate la rece în cantități mici;

 

7.Grăsimi:

- untură, slănină, unt sărat, untdelemn rafinat, smântână acră, margarină sărată;

- orice tip de grăsimi prăjite, maioneze;

 

8.Băuturi:

- se recomandă spre consum, la temperatura camerei:lapte dulce degresat sau lapte praf;

- suc de fructe dulci (mere, pere, piersici);

- apă plată, ceai (de gălbenele, mușețel, mentă, sunătoare);

 

8.Băuturi:

- toate tipurile de băuturi alcoolice, cafea neagră naturală, sifon, ape minerale, siropuri;

- băuturi reci sau prea fierbinți;

- băuturi ce conțin cafeină, coca-cola, pepsi-cola, sucuri carbogazoase;

- oțetul de vin;

9.Dulciuri:

- făinoase fierte cu lapte, lapte de pasăre, budinci din făinoase; 

- aluat fiert (ecler), tarte cu frișcă, aluat uscat de biscuiți;

- prăjitură cu brânză de vaci sau cu piure de mere;

- zahăr brun cu moderație, miere;

 

9.Dulciuri:

- zaharicale, aluaturi dospite, aluaturi calde, aluat prăjit (gogoși, clătite), foietaj;

- înghețată, prăjituri preparate cu fructe acre sau cu sâmburi, cu rom sau cu gem;

- de evitat acadelele și zahărul ars;

 

 

10.Condimente:

- coriandru, chimen, pătrunjel, tarhon, țelină, mărar, busuioc, măghiran;

- sare cu măsură, vanilie sau cimbru (în cantități mici);

 

10.Condimente iuți:

- piper, boia, ardei iute, muștar, hrean.

 

 



Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

  • Prev
  • MedNews vă recomandă
Scroll to top