Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Despre “Frica de dentist”, la copii dar și la adulţi se vorbește atât la nivel colocvial cât și la nivel academico - știinţific. În zilele noastre asistăm cu toţii la progrese tehnologice inimaginabile ale vieţii medicale contemporane - inclusiv şi în special, a stomatologiei pediatrice. Fără a pune la îndoială avantajele enorme ale acestora, suntem cu toţii de acord că aproape toate metodele medicale - fie ele, de investigaţie sau tratament - sunt tehnici invazive, dureroase şi cel puţin nefamiliare pentru pacientul copil.

 

Copiii şi adolescenţii - pacienţii Stomatologiei Pediatrice - reprezintă un grup din populaţia generală cu largi variaţii privind vârsta, competenţele (cognitive, lingvistice etc), maturitatea, personalitatea, temperamentul şi emoţionalitatea, experienţa medicală, sănătatea orală sau generală, istoricul familial, cultura etc. Toate aceste aspecte influenţează diferit reactivitatea şi abilităţile copilului de a face faţă tratamentului stomatologic. Unii copii sunt robuşti şi toleranţi în situaţii anxiogene, în timp ce alţii sunt vulnerabili şi necesită mai multă atenţie, metode şi timp pentru a le obţine, menţine sau îmbunătăţi cooperarea. 

Puşi însă în situaţia nemaiîntâlnită de a fi consultaţi, investigaţi sau trataţi stomatologic chiar şi noi, adulţii, avem sentimente de timiditate, de frică, de insecuritate, de pierdere a controlului. Metodele de abordare pentru anxioliza adulţilor sunt asemănătoare celor aplicate copiilor: psihologice și farmacologice.

Metoda farmacologică de sedare conștientă MEOPA se aplică cu succes nu numai copiilor, dar și adulţilor fricoși. MEOPA este un amestec echimolar gazos care conţine protoxid de azot și oxigen pur și care este administrat copilului sau adultului prin inspirarea lui dintr-un balon cu ajutorul unei măști de inhalare, pe parcursul întregului tratament.

MEOPA are efect sedativ dar și analgezic . Astfel, se obţine o scădere a anxietăţii însoţită uneori de o stare de euforie și  de modificare a percepţiei simţurilor sau a mediului. Copilul/adultul rămâne “prezent” și e capabil de a dialoga. Modificarea stării de conștienţă permite realizarea de infiltraţii anestezice sau puncţii/tratamente nedureroase în condiţii de calm și confort atât pentru pacient cât și pentru echipa stomatologică.

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top