Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Molarul de 6 ani este un dinte definitiv special. Facând o comparaţie, el seamănă cu un copil care este pe cât de inteligent pe atât de rebel, răsfaţat şi încăpăţânat. Molarul de 6 ani , pe cât este de important pe atât este de vulnerabil. Nu întamplător este denumit « copilul rebel » al stomatologiei pediatrice. 

Despre acest paradox ar trebui să fie bine informaţi părinţii, bunicii, educatorii, pediatrii și toţi aceia care au în grijă copii în preajma vârstei de 6 ani mai ales că el poate erupe şi precoce în intervalul de vârstă 5-6 ani. Greşeala pe care mulţi părinţi-de altfel bine intenţionaţi –o fac, este că, odată erupt,  sa îl confunde cu un dinte de lapte, temporar. Reamintim părinţilor că ultimul dinte de lapte erupe cel mai târziu la 2 ani și 6 luni. La 6 ani începe deja dentaţia mixtă prin erupţia primilor dinţi definitivi: molarii de 6 ani şi incisivii centrali inferiori. Considerăm important să accentuăm câţiva factori de reţinut în ceea ce priveşte pe de o parte importanţa pe de altă parte vulnerabilitatea acestui dinte :

Importanța molarului de 6 ani: 

  1. Angle l-a denumit cheia ocluziei dentare. El stabileşte şi ameliorează ocluzia « adultului în devenire » atât  în plan vertical cât şi în plan orizontal.
  2. Schudi l-a denumit deschizătorul ocluziei-datorită poziţiei şi forţei sale de erupţie în opoziţie cu frontalii inferiori care sunt apreciaţi drept deschizătorii acesteia.
  3. Prin poziţia lui strategică pe arcadă el este obligat să suporte  cele mai mari presiuni, pe care doar el are mecanisme să  le disperseze armonios.
  4. Prin erupţia lui timpurie este singurul element de stabilitate în timpul erupţiei mixte
  5. Fiind cel mai vechi martor al ocluziei permanente a adultului, lui îi revine sarcina să pună de acord articulaţia temporomandibulară cu determinantul anterior al ocluziei: incisivii şi caninii.

Pierderea lui timpurie atrage dupa sine instalarea unor dezordini morfologice şi funcţionale în cascadă pe toată durata vieţii.

Vulnerabilitatea şi receptivitatea lui la carie:

1.  Mineralizarea acestui dinte se face în etapele dificile ale dezvoltării: în momentul   naşterii şi postnatal. Orice dezechilibru în primul an de viaţă se repercutează asupra mineralizării structurilor lui dure.

2.  Maturizarea lui post-eruptivă se face în condiţii dificile- el convieţuind cu dinţii de lapte care se pregătesc de schimbare şi care retenţionează şi defavorizează autocuraţirea.

3.   Durata erupţiei acestui dinte este foarte lungă-chiar şi 1 an din momentul în care    apare de sub mucoasa gingivală- ceea ce favorizează depunerea de placă bacteriană pe el.

4. Relieful-morfologia acestui dinte îl dezavantajează: are fosete profunde, fisuri adânci, o creastă în diagonală, gropiţe vestibulare retentive şi chiar tuberculi (Carabelli).

Toate acestea explică vulnerabilitatea lui prin receptivitatea crescută la carie şi ne obligă pe noi toţi Child-caretakers la supraveghere permanentă şi la un volum mare de proceduri profilactico-curative.

Good News : Consultând un Medic Dentist avizat- el vă va informa despre metodele de prevenire şi imunizare a Molarului de 6 ani. Despre periuţa special concepută pentru îngrijirea acestui dinte aţi ştiut ?

Importanţa prezenţei lui pe arcada dentară face ca efortul lui de a-l menţine să nu fie niciodată prea mare, iar extracţia lui ar trebui rezervată unor cazuri extreme şi să constituie un adevărat « doliu stomatologic ».

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top