Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Complet închisă şi protejată, fiinţa umană petrece primele 40 săptămâni într-un mediu perfect. Singurul contact cu ”lumea exterioară” este cordonul ombilical care-l leagă de organismul matern.

Într-un mod absolut fascinant, copilul este hrănit numai prin intermediul circulaţiei sanguine a mamei. Din acest motiv, este cu atât mai important ca femeile să se hrănească corespunzător în vederea asigurării fertilităţii şi să aibă în vedere aportul optim cantitativ şi calitativ de micro-nutrienţi pe durata sarcinii dar şi ulterior pe perioada alăptării. Evident, viitoarele mame trebuie să renunţe la alcool, nicotină şi anumite medicamente. Dar trebuie, în acelaşi timp, să asigure organismului aportul necesar de vitamine esenţiale şi iod, pe care organismul singur nu le poate sintetiza. Numai prin alimentaţie, acest lucru nu este chiar atât de simplu, şi aceasta pentru că pe durata sarcinii necesarul de calorii este cu 13% mai ridicat, iar necesarul de vitamine şi iod creşte în mod corespunzător.

Importanţa deosebită a acidului folic

Deosebit de importanţi sunt folaţii, deoarece sunt necesari pentru diviziunea celulară şi procesul de creştere. Cantitatea recomandată de folaţi nu poate fi asigurată doar prin hrana zilnică, deoarece aceştia sunt foarte sensibili la căldură şi lumină. De aceea se recomandă administrarea suplimentară de acid folic. Însă acidul folic, ca atare, este inactiv. Pentru a-şi exercita funcţia vitaminică este supus în organism unor etape complexe de biotransfor-mare în folat - forma biologic activă a acidului folic. Pe durata sarcinii, şi în special la început, cererea de folaţi este mai crescută deoarece uterul se măreşte, se dezvoltă placenta şi embrionul. Chiar din primele zile de sarcină, un aport suficient de folaţi este deosebit de important pentru închiderea tubului neural. Dar la 50% din femei, adică una din două femei, acidul folic nu poate fi transformat în mod optim în folaţi, ca urmare a unei activităţi enzimatice limitate. Chiar şi în cazul unui aport considerat suficient de acid folic se poate ajunge la un nivel sub necesar.
De aceea, este util să se administreze nu doar acid folic, ci forma biologic activă a acidului folic, si poate fi utilizată direct şi rapid de organismul fiecărei femei, fără să fie necesară biotransformarea sa prealabilă. Folatul biologic activ asigură necesarul optim de folaţi şi protecţie amplificată, chiar şi în cazul femeilor care au o activitate enzimatică redusă.
Creierul şi coloana vertebrală ale copilului dumneavoastră se formează între zilele 22 şi 28 de sarcină; chiar şi canalul medular trebuie să se închidă în această perioadă. În acest moment, multe femei încă nu ştiu că sunt gravide. Există produse adaptate total sau parţial care furnizează organismului pe lângă necesarul de acid folic şi folaţi biologic activi, corespunzătoare ghidurilor europene, şi vitamine esenţiale şi iod. În general compoziţia vitaminelor prenatale este special gândită atât pentru nevoile femeilor deja gravide, cât și pentru necesarul femeilor care doresc să aibă un copil.

Un aport optim pentru amândoi

Pe întreaga durată a sarcinii sunteţi principala sursă de micro-nutrienţi esenţiali vieţii pentru copilul dumneavoastră. De aceea un aport suficient de acid folic şi folat activ este foarte important în această perioadă pentru o evoluţie normală a sarcinii şi o dez-voltare sănătoasă a copilului. Unele produse pot avea formule a-daptate, conținând şi DHA (acid docosahexaenoic) care este un acid gras esenţial Omega 3 polinesaturat. În a doua jumătate a perioadei de sarcină, precum şi în primele luni după naştere, DHA este depozitat la nivelul retinei şi creierului copilului.
Aportul adecvat de DHA în această perioadă, reprezintă fundamentul pentru o vedere optimă şi pentru dezvoltarea abilităţilor cognitive şi motorii ale copilului. Pentru a asigura copilului un aport optim pe durata sarcinii şi alăptării, trebuie avută în vedere furnizarea în can-titate suficientă de acid folic, folat activ, vitamine esenţiale, iod şi DHA.

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top