Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Adolescenții sunt cei mai expuși riscului de a suferi de tuburări alimentare. Aceasta din cauza programului aglomerat și haotic, dar mai ales din cauza presiunilor societății, care promovează imagini nerealiste ale unor siluete perfecte, create aproape tot timpul în Photoshop. Asigurarea necesarului caloric şi de nutrienţi este factorul esenţial care asigură dezvoltarea optimă a copilului, contribuind totodată la prevenirea unui număr mare de boli care pot apare la vârsta copilăriei, dar şi la cea de adult.

Părinţii trebuie să cunoască problemele esenţiale legate de compoziţia alimentelor precum şi cele legate de comportamentul alimentar, pentru fiecare perioadă de dezvoltare a adolescentului, pentru a se evita, cel puţin în parte, erorile alimentare care pot avea consecinţe importante asupra stării de sănătate. Anchetele alimentare efectuate în practica curentă sau în diferitele colectivităţi de copii, evidenţiază un număr mare de erori existente în prezent în alimentaţia copilului, la producerea acestora contribuind factori ca: lipsa de informare corectă a părinţilor şi a copiilor, stilul de viaţă, industria alimentară, reclamele, etc.

Prezentăm în continuare cele mai frecvente greşeli constatate în alimentaţia adolescentului printre care menţionăm nerespectarea orelor adecvate de masă, omiterea micului dejun, consumul unor preparate alimentare gen fast-food sau consumul de sucuri de tip soft-drinks:

  • Nerespectarea orelor adecvate de masă sau excluderea unor mese principale, ceea ce poate duce la apariţia unor boli gastrointestinale, a unor tulburări metabolice. Dupa o perioadă de educare alimentară (stabilirea unui orar al meselor), adolescentul va invăța singur cât și când poate sa mânânce. În timp, aceștia vor evalua și opțiunile unei alimentații sănătoase, vor putea selecționa anumite alimente, de asemenea se vor obișnui cu obiceiurile alimentare ale familiei;
  • Omiterea micului dejun are consecinţe asupra capacităţii de concentrare şi asupra comportamentului în orele de şcoală;
  • Alegerea  unor preparare alimentare mai degrabă pe considerente de accesibilitate şi preferinţe decât pe considerente de calitate nutriţională;
  • Folosirea în exces a preparatelor „fast-food” ceea ce poate duce la dezvolatrea unor probleme de nutriţie prin aportul crescut de grăsimi naturale, colesterol, sodiu;
  • Consumul crescut de sucuri de tip „soft drinks” (băuturi aromatizate cu sau fără suc de fructe, frecvent carbogazoase). Dintre efectele nefavorabile ale acestor sucuri, cunoscute până în prezent, amintim următoarele: diminuarea apetitului, constipaţia, eroziunea dinţilor (favorizată de folosirea paiului), risc de litiază renală.  Sucurile cu conţinut de cofeină determină insomnie iritabilitate, anxietate, tulburări de ritm cardiac. Este menţionată, ca o posibilă complicaţie care poate apare la consumul unei cantităţi mai mari de suc carbogazos, apariţia gastritei emfizematoase, care necesită uneori intervenţie de urgenţă. Şi sucurile naturale concentrate de fructe pot avea efecte nedorite ca: diminuarea apetitului, afectarea danturii, a tractului digestiv; trebuie ţinut cont la consumul acestor sucuri şi de aportul mare de calorii. În general, consumul crescut de sucuri diminuează aportul de lapte şi apă;
  • Consumul redus de lapte este o altă greşeală frecvent întâlnită, consecinţa fiind reducerea aportului de calciu, necesar în cantitate mare pentru a asigura o mineralizare osoasă optimă, în perioada de creştere intensă. Lipsa de formare a unui capital osos adecvat în perioada copilăriei va avea consecinţe importante în apariţia osteoporozei la adult. Se consideră că este preferabil ca necesarul de calciu să fie asigurat prin alimente şi nu prin preparate medicamentoase; 
  • Recurgerea la diete de slăbire, fără pâine, cereale, duce la carenţe de vitamine (riboflavina, tiamina);
  • Dietele vegetariene extreme, destul de frecevent întâlnite pot avea consecinţe importante asupra stării de nutriţie, cu tulburări metabolice, anemie, iar, mai târziu, la femei, cu efecte importante asupra sarcinii şi dezvoltării fătului;

Pentru eliminarea sau cel puţin reducerea numărului de greşeli este foarte importantă educaţia părinţilor de către persoane care cunosc alimentaţia corectă, cu înlătirarea unor surse neadcvate de informare (existente în numar foarte mare în prezent). De asemenea, în şcoli, ar trebui să existe programe de educaţie nutriţională şi ar fi necesară efectuarea ritmică a unor anchete alimentare, prin care să fie identificate problemele care există în alimentaţia copiilor, precum şi cauzele care conduc la apariţia lor.

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top