Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Pe fondul îmbătrânirii demografice globale și a situației economice actuale, boala Alzheimer poate determina o destabilizare atât a sistemelor de sănătate, cât și a bugetelor, daca nu vor fi luate măsuri susținute.  

“Criza economică și constrângerile bugetare în creștere au creat presiuni suplimentare asupra sistemelor de sănătate din multe țări europene, mai ales în cele sărace, printre care se numară și România. Acest lucru a dus la scăderea accesului la tratament și la îngrijire medicalaă pentru un număr tot mai mare de suferinzi, costurile de îngrijire fiind transferate aproape integral pe umerii pacienților și familiilor lor.
În acest context, Societatea Română Alzheimer, prin cea de-a III-a Conferință Națională Alzheimer, lansează un nou apel la dezbatere publică a problemelor generate de criza economică, dar și de cea demografică din perspectiva demenței Alzheimer.”, a declarat Conf. Dr. Cătălina Tudose, Președintele Societății Romane Alzheimer.
Cea de-a III-a Conferință Națională Alzheimer propune un workshop inovativ cu tema “Optimizarea circuitului pacientului în sistemul românesc de sănatăte”, care are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului în sistemul românesc de sănătate, de diagnosticarea precoce și tratamentul corect al demenței Alzheimer și, mai ales, de rolul medicului de familie, al specialistului, fie el psihiatru, neurolog sau geriatru, la care ajunge pacientul cu boala Alzheimer.
 
Organizarea acestui workshop se face în contextul în care există țări europene unde, după realizarea studiilor epidemiologice, doar 46% din cazurile de demență sunt diagnosticate, iar în cadrul unora din serviciile naționale de sănătate sunt diagnosticați doar o treime din pacienți. Se cunoaște, de asemenea, faptul că poate exista o perioadă de așteptare de aproximativ 9 luni până când se realizează diagnosticarea în clinicile de memorie.
 
În mare parte, acest lucru ar fi cauzat de faptul că medicii din rețeaua primară consideră inutilă diagnosticarea și tratarea pacienților vârstnici cu demență.
Subliniem ca populația României se află într-un proces de îmbătrânire: numărul persoanelor cu vârsta de și peste 60 de ani a crescut în ultimii 4 ani de la 4,2 milioane în anul 2008, la 4,4 milioane în anul 2011 (creștere de 4,76%). Ponderea în totalul populației era la nivelul anului 2011 de 20,5%, dacă luam în calcul doar  persoanele cu vârsta de și peste  60 de ani și de 27% dacă adaugăm și persoanele cuprinse în grupa de vârstă 55-59 de ani. De asemenea, se estimează ca una din opt persoane de/peste 65 ani suferă de boala Alzheimer iar în ceea ce privește persoanele de peste 85 ani, 45% suferă de boala Alzheimer.
 

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top