Cele mai citite
Abdominoplastia
Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii
+ ViewScăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică
Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor
+ ViewTratamente faciale cu botox
Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei
+ ViewTransplantul de păr
Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr
+ ViewAlimentația în astenia de primăvară
Scris de Daniela Haranguş
Alimentaţia are un impact profund asupra metabolismului nostru şi asupra stării de bine.
Cercetările au indicat câţiva factori nutriţionali care prin lipsă sau insuficienţa lor în alimentaţie contribuie la instalarea asteniei. Cei mai importanţi sunt serotonina, acizii graşi Omega 3, vitaminele B, C, D şi aportul crescut de proteine animale.
Serotonina - este este sintetizată în organism de un aminoacid esenţial numit triptofan. Consumând alimente care conţin cantităţi adecvate de triptofan optimizăm producţia de serotonină. Cei care suferă de astenie de primăvară trebuie să consume alimente bogate în triptofan. Cele mai bogate surse alimentare în acest aminoacid sunt cele vegetariene: brânza tofu, nucile, seminţele de dovleac, soia boabe, seminţele de susan, migdalele etc.
Omega 3 - acidul linolenic, face parte dintre acizii graşi nesaturaţi care reprezintă „grăsimile sănătoase “necesare unei bune funcţionări a creierului, menţine arterele curate, înlesnind astfel oxigenarea creierului, şi ajută neurotransmiţătorii, prevenind, astfel, depresiile. El care se regăseşte în cantaitati mari în uleiul de peşte, seminţele de în măcinate, nuci, ulei de germeni de grâu, germeni de grâu, ulei de soia, soia boabe verde.
Vitamina D a cărei lipsa poate induce o stare de obosela a organismului accentuată primăvara.
Nu putem să ne bazăm doar pe alimentele consumate pentru că aportul de vitamină D este insuficient.
O expunere la soare de 15-20 minute, de două trei ori pe săptămână va produce necesarul de vitamina D.
Ca recomandare vă sugerăm utilizarea suplimentului Vitamarin care conţine ulei de Engraulis japonicus
(hamsie japoneză - peşte marin, unic din punctul de vedere al compoziţiei uleiului, bogat în acizi Omega 3 (EPA 18.9% DHA 11.2% OA 12%), Vitamina E, vitamina A şi Vitamina D3.
Vitaminele B, C a căror carenţe poate duce la fenomene de oboseală şi ameţeli, dificultăţi de memorare, lipsă de poftă de mâncare, scădere în greutate, aritmii cardiace etc.
Aceste vitamine ne pot lipsi în cantităţi mari după sezonul rece deoarece fierberea sau conservarea alimentelor duce la reducerea lor semnificativ. Sunt absorbite uşor în organism dar la fel de repede sunt eliminate prin urină. Ele nu se stochează (cu excepţia vitaminei B12) în depozite ca vitaminele liposolubile (A, E, K) şi de aceea sezonul în care nu consumăm prea multe legume şi fructe proaspete poate constitui un risc în apariţia asteniei de primăvară. Pentru cei care au o alimentaţie dezordonată se pot administra suplimente nutritive - Biomultivitamin (un complex din extracte de plante şi fructe bogate în vitamine naturale, minerale şi substanţe biologic active respectiv: Cătina albă, Aloe vera, extract de rodie, Lăptişor de matcă, Schizandra chinesis, Gutui japonez, ulei de soia) şi Flavocel
(un antioxidant, obţinut din extracte concentrate de Hibiscus, îmbogăţite cu vitamina C şi cu un amestec de uleiuri eterice.).
Proteinele animale sunt consumate în cea mai mare parte în perioada ianuarie-mai. Aminoacizii care se găsesc din abundenţă în proteina animală – tirozina, valina, izoleucina, leucina, fenilalanina – sunt aminoacizi care concurează cu triptofanul în ce priveşte migrarea din artere în creier. Cercetătorii de la Universitatea din Milano au măsurat sub forma de indice raportul dintre triptofan şi cei cinci aminoacizi din carne şi au descoperit că pe măsură ce acest indice scade (cum e cazul dietei carnate) – riscul pentru astenie sau o serie de boli mintale cu componente depresive, creşte.
Astenia de primăvară poate fi prevenită printr-o dietă echilibrată în cursul iernii şi primăverii. Alimentatia nu trebuie să fie monotonă, ea trebuie să conţină zilnic fructe şi legume, semiţe şi nuci, etc.
-
Afişări: 2427
Alte știri
-
Lista medicamentelor care au mai multe efecte secundare decât beneficii
Lista medicamentelor care au mai multe efecte secundare decât beneficii
Este bine știut faptul că multe medicamente generează mai mult efecte adverse decât beneficii, fiind multee voci care susțin retragerea acestora de pe piață. Citește mai departe...
-
ALERTĂ! Încă un sirop de tuse pentru copii, retras de la vânzare!
ALERTĂ! Încă un sirop de tuse pentru copii, retras de la vânzare!
Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare din România. Este vorba de Epistat, sirop şi comprimate. Citește mai departe...
-
Peştele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te paşte!
Peştele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te paşte!
Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii[…]
-
Casca pentru pacientele cu cancer de sân care oprește căderea părului
Casca pentru pacientele cu cancer de sân care oprește căderea părului
Poate cel mai dificil efect secundar al chimioterapiei, greu de suportat pentru multe paciente cu cancer de sân, este căderea părului. Citește mai departe...
-
Ce este acinetobacter, bacteria care a ucis doi români internați la Institutul Marius Nasta?
Ce este acinetobacter, bacteria care a ucis doi români internați la Institutul Marius Nasta?
Două persoane au murit din cauza infecției cu bacteria acinetobacter, la Institutul Marius Nasta. Citește mai departe...
-
Gripa a mai ucis trei români. Bilanțul deceselor a ajuns la 127 de persoane
Gripa a mai ucis trei români. Bilanțul deceselor a ajuns la 127 de persoane
Încă trei persoane au murit din cauza gripei, numărul celor decedaţi, în acest sezon, ajungând la 127 de persoane, potrivit datelor transmise de Centrul Național de Supraveghere și control al[…]
-
Bacterie ucigașă la Institutul Marius Nasta: Doi pacienți au murit. Reacția ministrului Sănătății
Bacterie ucigașă la Institutul Marius Nasta: Doi pacienți au murit. Reacția ministrului Sănătății
Două persoane infectate cu acinetobacter au murit la Institutul 'Marius Nasta” din București. Citește mai departe...