Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Este o colonie de nu mai puţin de 12 specii de microorganisme , care convieţuiesc în simbioză, alcătuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea şi organizarea sa. 

În principal, colonia este compusă din bacterii "prietenoase" şi ciuperci (drojdii), care transformă zahărul în care cresc, precum şi principiile active ale ceaiului negru, în substanţe cu efecte vindecătoare remarcabile. 

Deşi analiza chimică a ciupercii nu a fost elucidată complet, se ştie deja că ea conţine cantităţi însemnate de vitamina C, precum şi vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifică în bună măsură proprietăţile sale reîntineritoare şi de stimulare a rezistenţei naturale a organismului. În acest elixir au fost descoperite substanţe antibiotice şi antivirale foarte puternice, care explică folosirea sa cu succes contra bolilor infecţioase.

Poate cea mai importantă proprietate a sa este cea detoxifiantă, de unde şi utilizarile sale în tratarea reumatismului, a gutei, precum şi a bolilor de piele. De asemenea, conţine şi substanţe cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru vârsta a treia, dar şi pentru copiii aflaţi în creştere, pentru cei aflaţi la pubertate şi care se confruntă cu fenomenele neplăcute specifice acestei perioade.

Obţinerea acestei băuturi se poate face în felul urmator: în primul rând trebuie să avem de unde să luăm un „pui” de kombucha de la cineva care foloseşte de mai mult timp sau se pot cumpăra în stare uscată urmând ca prin rehidratare să se reactiveze.

 • într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun 2 linguriţe de ceai negru, se acoperă şi se lasă să infuzeze vreme de 30 de minute, după care se strecoară şi se amestecă bine cu 100g zahăr.
 • ceaiul astfel obţinut se lasă să se răcească complet, până ajunge la temperatura camerei, după care se pune într-un borcan cu gura largă
 • se adaugă în borcan un strat gelatinos de Kombucha şi câteva drojdii (adică depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultură veche, după care se acoperă gură borcanului cu un tifon
 • ceaiul cu zahăr va fermenta imediat, dar se lasă să stea 8-12 zile, după care se filtrează. Acest timp este necesar pentru ca microorganismele prietenoase din această colonie să aibă timp să consume zahărul şi să-l transforme în substanţe cu efecte vindecătoare.
 • după trecerea celor 12 zile, se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obţinut se trage în sticluţe, care se ţin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), în timp ce masa gelatinoasă rămasă se foloseşte pentru noi culturi.

Atunci când preparăm Kombucha, trebuie să avem în vedere câteva lucruri esenţiale: în primul rând, toate vasele în care se face prepararea trebuie să fie foarte curate, fără urmă de hrană, care ar putea strica această cultură. De asemenea, macerarea nu trebuie făcută în locuri neigienice, cu mirosuri grele (cum ar fi cel de prajeală) sau cu mult abur, deoarece alterează calitatea preparatului. Trebuie folosit numai ceaiul negru sau verde(Thea sinensis), deoarece această ciupercă nu creşte în infuzia altor plante, dar pentru a obţine un gust mai plăcut se pot adaugă diverse mirodenii.

Boli în care este folosită cu succes Kombucha

a.) Intern:

 • Constipaţie, colită de putrefacţie - se ţin cure de lungă durată (minimum o lună) cu Kombucha, care reechilibrează flora intestinală şi astfel îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi elimină microbii dăunători. Se beau minimum două pahare pe zi, de regulă pe stomacul gol. Este un remediu valabil şi contra candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrării antibioticelor, pentru stimularea digestiei.
 • Hemoroizi - în fiecare dimineaţa se beau două căni (aprox. 600 ml) de Kombucha. Pe lângă eliminarea constipaţiei, acest remediu are efecte antiinflamatoare şi tonice venoase, care vor fi de un real folos în această afecţiune.
 • Reumatism, gută - o cură de doua luni, în care se consumă zilnic jumătate de litru - un litru din acest preparat, are efecte de dezintoxicare remarcabile. Un anumit compus produs de această ciupercă (acidul glucuronic) ajută la inactivarea şi eliminarea din organism a substanţelor toxice, fiind un ajutor nepreţuit în tratarea acestei categorii de afecţiuni.
 • Prevenirea şi combaterea aterosclerozei şi hipertensiunii - pacienţii care sufereau de aceste boli şi care au fost trataţi intr-un spital din Riga (Lituania) cu acest remediu au prezentat o ameliorare certă a stării lor de sănătate. Se administrează 3 pahare de preparat pe zi, în cure cu o durată de minimum trei luni.
 • Durerile de cap de origine nervoasă - consumarea a 2-3 pahare de Kombucha poate opri din faşă migrenele care apar pe fondul stresului şi al suprasolicitării nervoase.
 • Gripă, guturai, boli epidemice în general - studii recente de laborator au pus în evidenţă faptul că anumite substanţe secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virusurilor şi a majorităţii bacteriilor. Mai mult, acest remediu este un stimulent puternic al imunităţii pe termen lung. De regulă, se fac cure de două săptămâni pentru întărirea rezistenţei naturale a organismului, timp în care se consumă jumatate de litru pe zi de preparat.
 • Stările de anxietate, iritabilitate - se diminuează în timp, atunci când se consumă regulat acest remediu. Încă nu se cunosc foarte clar substanţele care generează acest efect, dar este cert că băutura din Kombucha într-adevăr linişteşte nervii, alungă tristeţea şi redă pofta de viaţă. Se consumă zilnic înainte de fiecare masă câte o jumătate de pahar de preparat.
 • Adjuvant în tratarea calculozei renale şi biliare - se bea în fiecare zi câte un litru de Kombucha, de preferinţă dimineaţa. O cură durează 7 zile şi se poate repeta lunar.

b.) Aplicaţii externe:

 • Amigdalită, dureri de gât - se face gargară cu un pahar de băutură concentrată de Kombucha. În plus, se bea zilnic câte o jumătate de litru de remediu până la însănătoşire.
 • Ten cu aspect încărcat - se curăţă în fiecare seară tenul cu un tampon de vată înmuiat în acest preparat. De asemenea, se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, 1-2 pahare de Kombucha.
 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top