Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Orice boală ne provoacă la schimbarea atitudinii faţă de viaţă, obligându-ne să ne detaşăm în faţa stresului (unul dintre factorii ce agravează gastrita), să-i facem faţă cu calm, într-un mod armonios. Ne învaţă să ne schimbăm total modul de alimentaţie (mod ce este intim corelat cu viaţa noastră emoţională) şi să renunţăm la “viciile moderne” (fumat, alcool, cafea). Este o lecţie grea, dar necesară!

Câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont:

    1. Stabiliți-vă un  program de mese regulat;
    2. Mâncați puțin și des și mestecați bine alimentele;
    3. Mâncarea trebuie să aibă o temperatură moderată (cât mai apropiată de temperatura camerei;

 Alimentele permise și cele pe care trebuie să le evitați sunt descrise în rândurile ce urmează:

Alimente permiseAlimente nepermise

1. Făinoase:

- paine albă (de grâu ,de secară) eventual veche de o zi; 

- făinoase albe, bine fierte (griș, orez alb , tăiței, macaroane, mămăligă moale pripită; 

- cereale (griș, arpacaș, orez, fulgi de ovăz, biscuiți, pesmeți;

- cartofi (în special cartofi copți);

 

1. Făinoase:

- pâine proaspătă (în special pâine caldă), neagră sau de tărâțe;

- făinoase insuficient fierte sau preparate cu grăsimi, ori la cuptor;

- mămăligă insuficient fiartă, prea consistentă;

- cartofi fierți sau prăjiți în ulei;

 

2. Carne fiartă:

- slabă, de vacă, vițel, găină, pui( fără pieliță) sau porc slab;

- pește alb: șalău, crap, fiert ca rasol;

 

2. Carne fiartă:

- grasă,  sărată, afumată; vânat, mezeluri, conserve de carne;

- preparată cu grăsime prăjită și condimente iritante, șnițel;

- pește gras, piftie de pește, pește prăjit, marinat, sărat, afumat, conservat sau congelat. 

 

3.Brânzeturi:

- brânză dulce de vaci, urdă , caș nesărat;

- produse lactate - lapte dulce degresat , smântână slabă ,iaurt dietetic.

 

3.Brânzeturi:

- fermentate;

- sarate,

- afumate, conservate;

 

4. Ouă:

- ouă fierte moi,  ochiuri românești (preparate în apă), lapte de pasare; 

 

4. Ouă:

-  prăjite în ulei, omletă, fierte tari;

 

5.Legume moi(partea lemnoasă mai fină) :

- dovlecei, sparanghel, morcovi, ciuperci, spanac, fasole verde , mazăre verde, cartofi (nu prajiți!)

Se recomandă să fie consumate fierte sau sub formă de supă.

 

5. Legume tari și crude: 

 - ridichi, castraveți, varză, gulii, conopidă, ardei gras, ardei iute, ceapă, usturoi;

 - legume prăjite, murături, legume uscate (fasole albă, linte, mazăre uscată);

 

6.Fructe:

- fructele dulci și bine coapte (mature) : banane, mere, pere (fără coajă), piersici, zmeura, pepene, struguri;

- se pot consuma fierte, sub formă de compot sau piure de fructe;

- sucuri de fructe dulci (nu citrice);  

 

6.Fructe:

- fructe crude, necoapte și acre (citrice), sau cu coajă;

- fructe oleaginoase: nuci,  migdale, alune;

- fructe uscate: smochine, stafide, curmale;

 

7.Grăsimi:

- smântână dulce, unt proaspăt, frișcă, gălbenuș de ou;

- uleiuri presate la rece în cantități mici;

 

7.Grăsimi:

- untură, slănină, unt sărat, untdelemn rafinat, smântână acră, margarină sărată;

- orice tip de grăsimi prăjite, maioneze;

 

8.Băuturi:

- se recomandă spre consum, la temperatura camerei:lapte dulce degresat sau lapte praf;

- suc de fructe dulci (mere, pere, piersici);

- apă plată, ceai (de gălbenele, mușețel, mentă, sunătoare);

 

8.Băuturi:

- toate tipurile de băuturi alcoolice, cafea neagră naturală, sifon, ape minerale, siropuri;

- băuturi reci sau prea fierbinți;

- băuturi ce conțin cafeină, coca-cola, pepsi-cola, sucuri carbogazoase;

- oțetul de vin;

9.Dulciuri:

- făinoase fierte cu lapte, lapte de pasăre, budinci din făinoase; 

- aluat fiert (ecler), tarte cu frișcă, aluat uscat de biscuiți;

- prăjitură cu brânză de vaci sau cu piure de mere;

- zahăr brun cu moderație, miere;

 

9.Dulciuri:

- zaharicale, aluaturi dospite, aluaturi calde, aluat prăjit (gogoși, clătite), foietaj;

- înghețată, prăjituri preparate cu fructe acre sau cu sâmburi, cu rom sau cu gem;

- de evitat acadelele și zahărul ars;

 

 

10.Condimente:

- coriandru, chimen, pătrunjel, tarhon, țelină, mărar, busuioc, măghiran;

- sare cu măsură, vanilie sau cimbru (în cantități mici);

 

10.Condimente iuți:

- piper, boia, ardei iute, muștar, hrean.

 

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top