Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Citește și

Cancerele de colon şi rect, numite şi carcinoame colorectale reprezintă 15% din cancere, iar în România incidenţa (frecvenţa de apariţie) s-a dublat în ultimii 20 ani. Frecvenţa lor este crescută în ţările occidentale cu nivel de viaţă ridicat, situîndu-se pe locul trei în rândul cancerelor în SUA și Europa. 

Studiile arată că o treime, până la o jumătate, din cazurile de cancer pot fi prevenite. Asta pentru că există anumite aspecte ale stilului nostru de viaţă, obiceiurile de zi cu zi, care ne pot crește șansele de a face cancer.  Renunţarea la fumat, alimentaţia corectă, menţinerea unei greutăţi normale (evitarea fluctuaţiilor de greutate) printr-o viaţă activă, evitarea consumului excesiv de alcool vă diminuează serios riscul de îmbolnăvire. Cel puţin la fel de importante sunt și controalele medicale periodice, chiar în lipsa prezenţei vreunui simptom, precum și consultarea imediată a medicului de familie în cazul în care observaţi că ceva nu este în regulă. Acesta va evalua starea dumnea-vostră generală și vă va îndruma către un specialist, dacă este cazul.

Intestinul gros, ca parte a sistemului digestiv, este format dintr-o porţiune mai lungă numită colon și o porţiune mai scurtă care se termină cu anusul, numită rect. Fără a intra în noţiuni de anatomie, colonul la rândul lui este format dintr-un segment ascendent (colon drept), segment transvers (colon transvers) și sigmă (numită astfel datorită formei specifice).

Colonul și rectul pot fi sediul unor boli variate (polipi, diverticuli, boli inflamatorii, tumori canceroase, etc.) cu semnificaţie și frecvenţă de apariţie diferite. 

Chirurgia care se adresează intestinului gros se nu-mește chirurgie colo-rectală, iar după modalitatea de realizare poate fi clasică (prin incizie sau tăietură) sau laparoscopică (prin introducerea în abdomen a unor instrumente fine și subţiri, pentru vizualizarea orga-nelor interne fiind folosită o cameră video). Acest al doilea tip de operaţie este cunoscută populaţiei mai ales datorită operaţiilor de colecist (de fiere).

Indiferent de modalitatea de abord chirurgical, clasic sau laparoscopic, chirurgul va rezolva anumite boli ale colonului sau rectului prin efectuarea unor manopere chirurgicale specifice bolii respective (îndepărtarea unor segmente, derivaţii interne, realizarea anusului contra naturii, etc.). Chirurgul care face acest tip de intervenţii este un specialist sau un primar de chirurgie generală familiarizat sau special pregătit pentru operaţiile efectuate pe aceste segmente digestive. Dacă vorbim de operaţii laparoscopice, chirurgul trebuie să fie special pregătit pentru acest tip de chirurgie, metoda nefiind la îndemâna oricărui chirurg, chiar dacă acesta a efectuat alte tipuri de intervenţii laparoscopice de mai mică amploare. 

În cazul în care boala care afectează intestinul gros este o tumoră canceroasă, nu poate fi banalizată gravitatea bolii, dar pacienţii trebuie să știe că, în anumite stadii de evoluţie  intervenţiile chirurgicale pot fi curative (singure sau în asociere cu alte metode terapeutice) și pot asigura vindecarea completă. Dacă boala canceroasă s-a răspândit (metastaze) și nu mai e localizată strict la nivelul colonului, operaţia poate rezolva sau prevenii  anumite complicaţii apărute în evoluţia bolii. 

           Boala canceroasă este o boală gravă. Pentru ca tratamentul chirurgical să poată fi curativ este important ca diagnosticul să fie stabilit într-un stadiu (etapă) cât mai incipient. Acest lucru poate fi posibil prin sesizarea unor semne sau simptome “de alarmă”, prin controale medicale periodice mai ales la persoanele predispuse sau la care în familie mai există rude de gradul întâi cu cancere de colon și rect.

Manifestări precum constipaţia recent instalată la o persoană cu scaune normale în antecedente, sângerări prin anus, emisia de mucus sau alte produse patologice, crampe abdominal urmate de emisia de scaune diareice (falsa diaree), etc. sunt tot atâtea motive (fără a însemna neapărat existenţa unor boli grave) pentru o consultaţie la medicul de familie, medic internist, gastroenterolog sau chirurg.

Dacă este vorba de o tumoră canceroasă situată la nivelul colonului sau rectului, chirurgul trebuie să respecte anumite reguli de radicalitate oncologică (îndepărtarea tumorii cu un segment de intestine suficient de lung împreună cu ganglionii situaţi în jur), 

valabile atât pentru intervenţiile chirurgicale clasice cât și pentru cele laparoscopice. 

Chirurgia laparoscopică prezintă câteva avantaje incontestabile faţă de chirurgia clasică, cum ar fi: recuperare postoperatorie mai rapidă, dureri mai reduse, riscuri mai mici sau chiar inexistente de apariţie a herniei postoperatorii (eventraţie), însă riscul apariţiei unei fistule (scurgeri printer firele/capsele de sutură de la nivelul capetelor de colon rămase după îndepărtarea tumorii) este prezent indiferent de tipul operaţiei (clasică sau laparoscopică).

Intervenţia laparoscopică presupune însă costuri mai crescute datorate instru-mentarului folosit, pentru realizarea suturilor fiind necesare instrumente (sta-pplere) de unică utilizare. Suturile efectuate prin operaţii clasice se pot efectua atât manual cât și mecanic cu stapplere.

Cel mai important lucru în chirurgia colo-rectală rămâne inter-venţia chirurgicală corect efectuată. Chirurgul va informa și va explica pacientului și aparţinătorilor despre tipul operaţiei (clasică sau laparoscopică), dar decizia, luând în considerare și opţiunea pacientului, va aparţine chirurgului. Corecta informare a bolnavului și a aparţinătorilor privind boala, intervenţia chirurgicală, posibile complicaţii poate crește încrederea pacientului și pot să contribuie semnificativ la însănătoșirea acestuia.

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top