Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Citește și

Afecţiunile digestive sunt pe locul 2 ca şi frecvenţă după cele cardiovasculare. În diagnosticul şi stadializarea acestora, endoscopia digestivă are un rol esenţial. Progresul tehnologic actual, de care beneficiem tot mai mult în uz casnic, în ceea ce priveşte crearea şi transmiterea imaginii s-a impus evident şi în domeniul endoscopiei digestive, care ne permite să examinăm mucoasa digestivă pe întreg tractul digestiv.

Progresul tehnologic actual, de care beneficiem tot mai mult în uz casnic, în ceea ce priveşte crearea şi transmiterea imaginii s-a impus evident şi în domeniul endoscopiei digestive, care ne permite să examinăm mucoasa digestivă pe întreg tractul digestiv. Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei de formare şi de perfecţionare a gastroenterologilor români am continuat organizarea acestui Workshop de Endoscopie Digestivă an de an, practic acum suntem la a IV-a ediţie. 

Ce este, şi ce îşi propune această manifestare? Pe parcursul a trei zile sunt aproximativ 25 de cazuri cu patologie gastrointestinală sau hepatică, care vor fi rezolvate în cadrul unor demonstraţii în direct, realizate de experţi renu-miţi internaţionali, dar şi de experţi locali. Procedurile sunt realizate în blocul operator de endoscopie digestivă al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca şi vor fi transmise direct în sala de conferinţe unde vor fi urmărite de aproximativ 300 de participanţi, în principal gastroenterologi şi hepatologi din ţară, iar în acest an vom avea şi participanţi din alte ţări, dat fiind interesul crescut pentru acest Workshop.

Cazurile vor fi din diverse patologii, se va pune mai mult accentul pe caracterul didactic al prezentărilor, în sală vom avea preponderent tineri gastroenterologi şi hepatologi, dar şi endoscopişti cu experienţă, care vor avea posibilitatea să asiste la noi tratamente sau abordări noi ale unor tratament clasice. Unele proceduri sunt efectuate în premieră în România, de exemplu anul trecut am realizat pentru prima dată un tratament endoscopic al achalaziei.

Cancerele mucoasei tubului digestiv sunt din păcate în creştere continuă, pe unele segmente chiar alarmantă. Endoscopia digestivă are un rol esenţial în diag-nosticarea lor precoce. Videoendoscoapele fac progrese tehnice considerabile, imaginea este mai bună, high definition, sunt aparate care permit şi magnificaţia imaginii de 50-100 ori, existând posibilitatea unei aprecieri histologice destul de precise, fapt esenţial în ghidarea imediată a tratamentului. Cancerele incipiente, limitate doar la mucoasă şi în unele cazuri chiar şi cu invazii limitate în submucoasă pot fi rezecate prin diferite tehnici endoscopice, rămânând intactă anatomia organului afectat. 

Vor fi prezentate, de asemenea, cazuri de intervenţii endoscopice bilio-pancreatice în patologii dificile precum cancerele căilor biliare, pancreatita cronică. Aceste patologii beneficiază actualmente de soluţii elegante şi eficiente endoscopice care pot înlocui soluţii clasice chirurgicale mai riscante şi mai costisitoare. 

Ecoendoscopia digestivă dezvoltată în ultimii 15 ani aduce beneficii diag-nostice de fineţe, permite recoltarea de biopsii din locuri inaccesibile altfel. De asemenea, ghidajul ecoendoscopic pentru proceduri terapeutice complexe de drenaj de pseudochiste sau colecţii extradigestive vor fi ilustrate pe câteva cazuri.

Hemoragia digestivă, una dintre urgenţele importante ale gastroenterologiei nu va lipsi nici în acest an, nu neapărat pentru că ar fi apărut tehnici noi, dar întotdeauna este loc de îmbunătăţire a tehnicilor endoscopice, care adesea sunt salvatoare de vieţi. Vom prezenta ca şi în anul trecut aportul hepatologiei intervenţionale în diagnosticul şi mai ales tratamentul complicaţiilor hepatopatiilor cronice. La noi în ţară prevalenţa acestor afecţiuni este crescută, dat fiind consumul ridicat de alcool, dar şi prevalenţei înalte ale infecţiilor cronice virale B şi C.

Demonstraţiile practice în direct dau posibilitatea participanţilor de a vedea mari experţi la lucru, soluţionând cazuri clasice sau complexe, vor putea să pună întrebări în direct, transmisia asigurată de profesionişti din televiziune va da posibilitatea interrelaţionării direc-te cu cei care tratează cazurile.

De subliniat este şi faptul că la această manifestare participă şi asistentele medicale de endoscopie. Noi a-vem chiar un pachet de înscriere medic-asistentă, pentru că aceştia formează o echipă, care trebuie să colaboreze perfect pentru a avea rezultate bune.

Paleta largă a cazuisticii, calitatea invitaţilor au făcut ca Workshopul de endoscopie şi hepatologie intervenţională de la Cluj sa fie un eveniment consacrat şi aşteptat cu interes în lumea medicală de specialitate.

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top