Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii abdominale inferioare. Acest ţesut în exces poate fi rezultatul unei scăderi considerabile în greutate sau poate apărea după o naştere, ambele determinând întinderea şi, apoi, căderea structurilor din faţa peretelui abdominal, ca un şorţ.

Abdominoplastia nu afectează grăsimea intraabdominală, deci nici volumul abdomenului aflat în sacul peritoneal. Acestea pot fi diminuate doar prin dietă şi exerciţiu fizic.

 Trebuie să reţineţi că această operaţie nu reprezintă şi nu înlocuieşte o metodă de slăbire pentru pacientul obez, de obicei pierderea în greutate în urma operaţiei fiind de câteva kilograme.

Avantaje

  1. Intervenţia chirurgicală reconturează corpul, prin modificarea formei abdomenului, îmbunătăţind profilul şi silueta. Dacă este necesar, în acelaşi timp operator se pot rezolva şi eventuelele defecte ale peretelui abdominal (hernii, eventratii).
  2. Un alt avantaj al acestei operaţii îl constituie posibilitatea ca, în acelasi timp, să fie îndepărtate şi eventualele vergeturi sau cicatrici de la nivelul abdomenului inferior.

Uneori, pentru a obţine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinată în aceeaşi şedinţă operatorie şi cu lipoaspiraţia.

Operaţia

Pacientul este internat de obicei în ziua operaţiei. Chiar daca aveti toate analizele făcute, după ora 8 dimineaţa nu aveţi voie să mâncaţi sau să beţi nimic (nici măcar un mic pahar cu apă). În cazul în care nu aţi respectat această indicaţie şi nu aţi anunţat medicul operator, anestezistul sau asistenta de la salon, vă expuneţi unor riscuri deosebite din punct de vedere anestezic, ce vă pot pune în pericol chiar viaţa.

De obicei, intervenţia este efectuată în anestezie spinală (printr-o injecţie la nivelul coloanei lombare, jumătatea inferioară a corpului va fi amorţită pentru câteva ore). Acest tip de anestezie este de preferat deoarece pacientul este conştient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generală. 

De obicei, se practică o incizie arcuată, la nivelul pliului abdominal inferior, suprapubian, la aproximativ 5 cm. Pielea abdominal, împreună cu ţesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominală până sus, la nivelul rebordului costal. Ombilicul este eliberat de pielea şi grăsimea abdominală. 

Pielea împreună cu grăsimea este trasă în jos, se îndepărtează excesul şi plaga este închisă printr-o linie de sutură plasată sub “linia bikini” lăsând abdomenul suplu. Ombilicul este apoi suturat astfel încât el ramâne în poziţia obişnuită.

Atunci când există un exces prea mare de piele, mai ales în părţile laterale ale abdomenului, pentru a se obţine o linie mai frumoasă a taliei, poate fi necesară şi prezenţa unei incizii verticale, de la nivelul ombilicului la linia suprapubiană, aspectul general al cicatricii fiind de ancoră.

Miniabdominoplastia

În cazurile în care tonusul părţilor moi din zona supraom-bilicală a peretului abdominal este bun şi nu există un plus de piele la acest nivel, se recomandă efectuarea unei intervenţii mai mici ca şi amploare, miniabdominplastia. În acest caz incizia este mai mică şi decolarea părţilor moi ale peretelui abdominal se face doar până la nivelul ombilicului, care nu este deplasat.

Riscuri

Abdominoplastia prezintă riscurile oricărei intervenţii chirurgicale majore. Dacă pacientul are o stare a sănătăţii bună, riscurile sunt reduse şi problemele postoperatorii sunt foarte rare. Pentru prevenirea unor complicaţii, dacă nu sunt contraindicaţii, veţi primi timp de câteva zile antibiotice şi hipocoagulante.

Complicaţii

În afara complicaţiilor generale, comune oricărei intervenţii chirurgicale:

  • chirurgicale
  • reacţii alergice
  • hemoragia
  • hematomul
  • infecţia
  • necroza de părţi moi

pot apare unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii. La fumători, datorită circulaţiei cutanate deficitare, riscul apariţiei tulburărilor de vascularizaţie este mai mare. De aceea se recomandă ca, cel puţin cu câteva săptămâni înainte de operaţie şi încă trei săptămâni după operaţie să nu fumaţi (mai multe detalii pe www.medestet.ro).

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top