Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor mecanisme adaptative, menite să ne crească gradul de toleranţă, dar care sunt uneori neplăcute prin amploarea lor. Este vorba de transpiraţia excesiva axilara, a mâinilor sau picioarelor, şi ridurile provocate de contractura îndelungată a muşchilor din etajul superior al feţei. 

Generalităţi

Transpiraţia excesivă poate apare şi ca un fenomen de însoţire a unor reacţii postagresionale fizice sau psihice, accentuând uneori disconfortul şi determinând persoana să se retragă din colectivitate. Aceste reacţii pot împiedica desfăşurarea normală a unor activităţi sociale care necesită un anumit protocol cu purtarea unor toalete elegante. Cum ar arăta o tânără domnişoară cu calităţile unui fotomodel, îmbrăcată într-o ţinută elegantă, dar leoarcă de transpi-raţie şi rochia puternic umezită în zona subraţului? Oricât s-ar strădui să facă faţă situaţiei, asupra ei planează un nor de jenă ce poate ajunge chiar la penibil. 

Din fericire, medicina modernă a găsit o soluţie pentru acestea şi cu ajutorul toxinei botulinice, le redă strălucirea şi fericirea binemeritată. Soluţia cu Toxina Botulinică, este preparată cu câteva minute înainte de injectare, şi cu o siringă fină, gradată cu zecimi de mililitru, se injectează strict intradermic în zonele afectate de transpiraţie. 

 Lichidul prezent sub formă de transpiraţie este produs de glandele sudoripare, situate în grosimea der-mului, cu o densitate de 100-200 /cm2 la nivelul pielii spatelui, 300/ cm2  la nivelul pielii capului, 400/ cm2  la nivelul pielii axilare şi peste 500/ cm2 la nivelul pielii palmelor şi picioarelor.

Funcţia glandelor

Funcţia glandelor este controlată de sistemul nervos care, prin elibera-rea de acetilcolină din terminaţiile nervoase, determină stimularea secre-ţiei glandulare. Injectarea intrader-minace toxina botulinică blochează eliberarea de acetilcolină şi, ca urmare, secreţia glandulară nu mai are loc.

Deoarece trebuie respectată o anumită dozare a substanţei, pe suprafaţa pielii se desenează o grilă, în fiecare spaţiu delimitat injectân-du-se cantitatea dozată de Botox.

Intervenţia

Pacientul este sub anestezie generală de scurtă durată, deoarece injectarea intradermică în zona axilei, palmelor sau picioarelor este foarte dureroasă. Sunt persoane cu o toleranţă bună la durere la care injectarea se poate face doar cu o sedare uşoară. După injectare, pe zona tratată se aplică un strat de comprese răcite cu gheaţă, pentru a  înţelege de ce tratamentele cu Botox trebuie făcute în condiţii deosebite, cu dotări corespunzătoare asigu-rării unei anestezii generale şi tratării eventualeor reacţii ce pot apare la injectare. Nu înţelegem cum, în unele „Cabinete de Cosmetică”, cosmeticiana are gradul de nebunie de a aplica aceste tratamente, doar în virtutea unor cunoştinte acumulate de pe internet sau după o practică „pe vapor” sau în „ţări exotice”, alături de „esteticieni” fără calificare medicală, unde nu se aplica o legislaţie care de fapt în acele locuri este inexistentă. Faptul ca reacţiile adverse au un procent mic de apariţie, nu înseamnă că nu există.

Contraindicaţii

 • - prezenţa sarcinii, lactaţiei,
 • - miastenia gravis,
 • - tratamente în desfăşurare cu penicilină,
 • - chinină, aspirină, anticoagulante sau 
 • - alergia la albumină

Reacţii adverse

Ca reacţii locale pot fi întâlnite:

 • durerea
 • edemul
 • eritemul
 • echimoza
 • cefaleea sau
 • hiperestezia temporară

Reacţiile sistemice cuprind:

 • erupţii cutanate la distanţă, cu caracter alergic
 • greaţa
 • oboseala
 • senzaţia de rău şi alte simptoame asemănătoare răcelii

Concluzie

Examenul clinic atent al pacientului, profesionalis-mul medicului curant şi condiţiile în care se execută procedura, adecvate pentru administrarea eventuală a unei anestezii generale sau aplicării unor proceduri de combatere a reacţiilor alergice, sunt factori care cresc siguranţa acestui act medical.

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei estetice fascinând pacienţii prin simplitatea aparentă a procedurii şi rezultatele aproape imediat vizibile.

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top