Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei estetice fascinând pacienţii prin simplitatea aparentă a procedurii şi rezultatele aproape imediat vizibile. Toxina botulinică, produsă de o bacterie anaerobă, acţionează prin fixarea de receptori specifici situaţi pe suprafaţa celulară cu blocarea transmiterii semnalului de la nerv la mușchi. 

Generalităţi

Deși toxina botulinică a fost produsă în laborator încă din anii 1930, în scopuri militare, utilizarea sa medicală a fost facută abia în 1980, pentru tratamentul strabismului secundar spasmului muscular. Toxina botulinică şi-a găsit un spectru larg de aplicaţii ca inhibitor neuromuscular în neurologie, ortopedie, gastroenterologie şi oftalmologie. Abia din 2002, în USA a fost autorizată folosirea toxinei botulinice în scopuri estetice. Dintre cele opt serotipuri de neurotoxină botulinică (A, B, Cα, Cβ, D, E, F și G), tipul A (forma comercială Botox), este cel mai puternic şi cel mai frecvent utilizat serotip în practica clinică.

Utilizare

În prezent toxina botulinică este folosită mai frecvent pentru atenuarea ridurilor de expresie la nivelul feţei. Ea poate fi folosită și pentru diminuarea transpiraţiei excesive axilare, palmare sau la nivelul picioarelor. 

Sub acţiunea toxinei botulinice, fibrele musculare devin denervate, și se instalează o relaxare musculară selectivă la locul injectării. Începutul acţiunii are loc în 6 până la 36 de ore de la injectare, cu un efect maxim la 7-14 zile. Dupa 5 până la 6 luni, efectul dispare deoarece apar noi joncţiuni neuromusculare şi se restabilește funcţia musculară normală.

Toxina botulinică de tip A

Toxina botulinică de tip A este utilizată din ce în ce mai mult în combinaţie cu alte tehnici chirurgicale şi nechirurgicale de reîntinerire facială.

Principalele aspecte neplăcute ale administrării de toxină botulinică pentru reîntinerire facială sunt datorate diminuării expresivităţii faciale, paraliziei incomplete a muşchilor cu riduri reziduale şi paralizia musculară nedorită la zonele învecinăte.

Contraindicaţii

Contraindicaţiile utilizării toxinei botulinice sunt legate de prezenţa sarcinii, lactaţiei, tratamente în desfăşurare cu penicilină, chinină, aspirină, anticoagulante sau alergia la albumină.

Reacţii adverse

Ca reacţii locale pot fi întâlnite durerea, edemul, eritemul, echimoza, cefaleea sau hiperestezia temporară. Reacţiile sistemice cuprind erupţii cutanate la distanţă cu caracter alergic, greaţă, oboseală, senzaţia de rău şi alte simptoame asemănătoare răcelii. 

Concluzie

Examenul clinic  atent al pacientului, profesiona-lismul medicului curant şi condiţiile în care se execută procedura, adecvate pentru administrarea eventuală a unei anestezii generale sau aplicării unor proceduri de combatere a reacţiilor alergice, sunt factori care cresc siguranţa acestui act medical. 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top