Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr împreună cu rădăcina lor, din zone în care părul este permanent prezent (regiunea posterioară a pielii capului şi tâmple), şi introducerea lor în mici orificii practicate în pielea capului în zona dorită de pacient. 

Această intervenţie este practicată de peste un sfert de secol iar succesele obtinuţe au făcut din ea una din cele mai solicitate operaţii estetice. Foliculii piloşi transplantaţi în urma cu 25 de ani continuă să crească şi astăzi, cu aceeaşi vigoare, ca şi a celor din zonele donatoare. 

Nu orice pierdere a părului poate fi rezolvată prin transplantul de păr şi de aceea este esenţial să existe un diagnostic exact bazat pe anamneză, examene clinice şi de laborator. Intervenţia de transplant de păr nu este recomandată la pacienţii cu pierderi ale părului cauzate de alopecia areată activă, lupus eritematos, lichen plan, foliculite sau sclerodermie.

Preoperator se vor efectua o serie de teste de laborator, se va stabili extinderea zonei donatoare precum şi densitatea, textura şi numărul de intervenţii necesare pentru corecţia zonelor lipsite de păr. De asemenea, va fi propusă “linia părului”, aceste lucruri discutându-se cu pacientul la consultaţie. Dacă pacientul este hotarât pentru corectarea defectului său, pot fi puse în discuţie şi alte tehnici, cum ar fi lambourile prin expandare care pot reprezenta, în unele cazuri, soluţia optimă. 

Motivul pentru care corectarea defectului nu se poate face într-o singură intervenţie este necroza vasculară care ar rezultă datorită aportului insuficient de sânge prin spaţiile dintre grefe. 

Anestezia

Anestezia folosită pentru transplantul de păr este cea locală, cu sau fără potentare intravenoasa, folosindu-se cel mai frecvent un amestec de xilină cu adrenalină (care va fi exclus la pacienţii cu aritmii cardiace). Alergia la xilină este rara, iar testul de sensibilitate la xilină cerut de noi înlatură orice suspiciune.

Intervenţia de transplant de păr

Clasic, operaţia începe cu recoltarea din zona donatoare a unui fragment de piele de formă eliptică, cu lungimea de 4-5 cm şi lăţimea de 1-1,5 cm. Zona donatoare este suturată astfel încât, după vindecarea plăgii, practic cicatricea este foarte puţin vizibilă, fiind acoperită de firele de păr din vecinătate. Din fragmentul de piele recoltat, sub controlul unor obiective care măresc imaginea de 6-8 ori, se izolează cu deosebită atenţie grefe conţinând 1, 2 sau 3 foliculi piloşi (sau rădăcini de păr). 

Tehnica modernă - microgrefe foliculare foloseşte la recoltarea directă individuală a foliculilor piloşi bisturie speciale circulare, care permit extragerea firelor cu cicatrici minime în zona donatoare. În acest fel se elimină neajunsul prezenţei unei cicatrici longitudinale de 8-10 cm în regiunea occipitală. Firele astfel extrase sunt depuse într-un vas special şi inventariate ca număr. Într-o singură şedinţă se pot implanta până la 800 -1000 microgrefe foliculare, pot fi suficiente pentru rezolvarea problemei capilare (megasesiune de transplant capilar).

Avantajele majore ale acestei noi tehnologii de transplant de păr constau în recuperarea rapidă postoperatorie, o singură şedinţă de transplant, zona donatoare cu modificări minime şi aspectul grefelor mult mai natural.

Aceste grefe vor fi aşezate la nivelul zonei receptoare, în incizii milimetrice, plasate alternativ ca pe o tablă de şah, la o distanţă suficientă pentru a nu tulbura vascularizarea acestora. Dacă firele aşezată sunt prea apropiate şi într-un număr prea mare, există riscul ca unele dintre ele să fie practic aruncate afară, de presiunea creată. Este ca şi cum ai incerca să pui în 6 perechi de pantofi mai mult de 6 perechi de picioare. De aceea se recurge la mai multe şedinţe de transplant, în prima şedinţa grefându-se «zonele albe» iar în şedinţa urmatoare «zonele negre» corespunzator unei table de şah imaginare, obţinându-se în final densitatea capilara dorită. 

Trebuie remarcat că niciodată zona grefată nu va avea un aspect asemănător cu al zonelor cu densitate normală, deoarece între firele de păr va fi o distanţă de câţiva milimetri.

După operaţie este necesară aplicarea unui unguent cu antibiotic şi a unui pansament ţinut în poziţie printr-un bandaj necompresiv, gen scufie, care trebuie menajat în timpul nopţii.

Postoperator - după transplantul de păr

Zona grefată va fi acoperită cu un unguent cu antibiotic, care va impiedica aderenţa pansamentului la firele de păr şi smulgerea accidentală a acestora. Pentru eventualele dureri postoperatorii, de altfel foarte rar întâlnite, se pot prescrie analgezice. 

Se recomandă evitarea activităţilor fizice excesive pentru o săptamână şi a consumului de alcool pentru 2 zile pre- şi postoperator. Datorită vasoconstricţiei pe care o provoacă, cu afectarea vascularizaţiei grefelor, fumatul este dăunător şi deci se recomandă întreruperea acestuia, câteva săptămâni înainte şi după operaţie. 

Capul va fi menţinut în poziţie ridicată, cu trunchiul la un unghi de 45°, cel puţin în timpul primei nopţi. 

Spălarea părului va fi evitată în primele 5 zile postoperator. După această perioadă, se recomandă spălarea frecventă a părului, pentru a reduce foliculita, seboreea şi tendinţa de pierdere a părului. 

Uneori pot apare tumefacţii la nivelul frunţii sau pleoapelor, cu aspect de echimoză (vânătaie), care trec spontan în câteva zile. La nevoie, se pot prescrie corticosteroizi pentru câteva zile. 

După operaţie, datorită stresului vascular, se poate ca unele fire de păr grefate să cadă, dar nu trebuie să vă ingrijoreze acest fapt, deoarece după aprox. 6 săptămâni firele vor reapare. Părul grefat are aceeaşi evoluţie biologică cu părul din zona donatoare, adică se dezvoltă, albeşte şi are momente de schimbare periodică, la fel ca şi părul normal.

Complicaţiile transplantului de păr

În afara complicaţiilor generale, comune oricărei intervenţii chirurgicale, reacţii alergice, hemoragia, hematomul, infecţia, necroza de părţi moi), pot apare unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii. 

Pot apare cicatrici hipertrofice (cicatrici voluminoase, de culoare roşie-violacee), dar ele pot fi tratate prin administrarea intralezională de corticosteroizi. Rareori acestea pot apare numai la nivelul zonei donatoare. Daca apar şi la nivelul zonelor receptoare acestea împiedică creşterea părului şi constituie o contraindicaţie absolută pentru transplantarea viitoare.

Concluzii

Transplantul de păr oferă pacientului o corecţie permanentă. După o anumita perioadă de la intervenţie (în medie 2-6 saptamâni), firele de păr transplantate cad, în cadrul unui proces normal de adaptare la noile condiţii de vascularizaţie, după care îşi reiau procesul normal de creştere. Pacientul nu trebuie să se sperie de acest episod tranzitor.

Această notă a fost pregătită pentru a vă furniza informaţii înaintea consultaţiei şi pentru a vă încuraja şi a raspunde celor mai frecvente întrebări puse despre acest tip de operaţie estetică.

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top