Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Este una dintre cele mai frecvent solicitate tipuri de intervenții cosmetice, fiind acceptată pentru persoanele care au depășit vârsta pubertății. 

Rinoplastia este o tehnică chirurgicală ce restructu-rează și redă forma nasului, obiectivul anatomic principal constituindu-l repararea sechelelor traumatismelor sau corectarea diformităților posibil ereditare, dar trebuie menționat că beneficiile pot fi extinse, spre o imagine îmbunătățită care să redea încrederea în sine a pacientului.

Nasul constituie o foarte importantă componentă a feței. Deși aceasta operație este strict anatomică, ea necesită îndemânarea chirurgicală cea mai meticuloasă și percepția și anticipatia estetica a unui artist, pentru a forma un “nas nou” care se va integra și armoniza cu în-treaga față, având ca rezultat un aspect natural.

Fiind o operație delicată, practic cea mai complexă intervenție de chirurgie estetică, se recomandă ca preo-perator să fiți într-o stare de sănătate cât mai bună, să nu fiți racită, în perioada ciclului, sau în convalescență după o altă afecțiune. Orice tratament cu aspirină sau admi-nistrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 săp-tămâni înainte de operație. De asemenea trebuie să renunțați la fumat 2-3 săptămâni înante și o săptămână după operație. În ziua operației nu trebuie sa mâncați și să beți nimic.

Operația

Rinoplastia implică modificarea osului și/sau cartilajelor nazale. Pielea se adaptează noului aranjament al nasului.

Operația se realizează de obicei cu abord intern, adică în interiorul nasului, această nelăsând urme vizibile pe suprafața nasului. Operația se realizează de obicei în anestezie locală. Procedura în sine durează în jur de una - două ore, în functie de complexitatea ei.

Pentru deviația de sept, asociată cu prezenta deformațiilor externe, operația este mai complexă, se efectuează cu abord extern în anestezie generală, și poate dura 3-4 ore. Este necesară internarea în clinică peste noapte, și să stați cu capul într-o pozitie ușor ridicată, aproape de 45 de grade față de planul corpului. În primele 24 ore postoperator poate apărea un mic discomfort, dar acesta cedează cu ajutorul sedativelor. După operație, va fi aplicat un mic pansament gipsat, în formă de T, pentru a fi protejat nasul și pentru a menține poziția oaselor în timpul vindecării. Timp de 24 de ore veți avea nările ocupate de un mic pansament îmbibat cu un antibiotic, fapt ce va face ca respirația să fie ceva mai puțin confortabilă, numai pe gură. În urma operației, rareori pot apărea echimoze (învinețiri ale pielii) în jurul nasului și ochilor, dar acestea vor dispărea în 7-14 zile de la operație. Este foarte important să evitati gesturile voluntare sau reflexe care ar putea crește presiunea venoasă în regiunea capului și astfel să determine apariția de hematoame în regiunea operată, cu compromiterea rezultatului estetic:

  • evitați aplecarea în față, tusea, strănutul, și presiunea abdominală (strigăt, scaun constipat, etc);
  • evitați consumul de alimente prea reci sau prea fierbinți;
  • evitați consumul de cafea în exces.

După 5 -7 zile pansamentul gipsat va fi îndepartat, și se vor aplica niște benzi de hârtie semipermeabilă, care se vor schimba la 5-7 zile, timp de 3 săptămâni, pentru a preveni formarea de he-matoame și edemul post-traumatic. Activitatea socială normală poate fi reluată la 7-10 zile după operație. Pentru vizualizarea avantajelor maxime ale operației va fi nevoie de o perioadă de timp. Deși schimbările majore apar imediat, forma nasului va continua să se amelioreze în decursul a 6 luni. De obicei, perioada pentru stabilirea completă a formei nasului este de 6-12 luni. Acest proces natural de vindecare nu poate fi grăbit. Este un proces fiziologic, care cere răbdare şi înţelegere.

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top