Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

În cadrul procesului de îmbătrânire pe lângă modificările care survin la nivelul pielii are loc și o scădere a volumului părților moi (mușchi și grăsime). Astfel trebuie să privim fața îmbătrânită ca pe un măr care inițial a fost bine hidratat și frumos dar care, ținut în soare și vânt devine mai mic și cu coaja încrețită. 

Scopul intervenției

Una dintre cele mai bune soluții de a contribui la ameliorarea aspectului cosmetic al feței este transplantul de grăsime. Prin acest procedeu se restabilește echilibrul între volumul parților moi și suprafața cutanată, aspectul feței fiind mult îmbunătățit. În aceeași ședință operatorie se poate injecta grăsimea proprie la nivelul buzelor, pomeților, obrajilor, a șanțurilor mai adânci ce pleacă de la baza nasului și la nivelul liniilor “de supărare” ce apar la colțul gurii.

Autotransplantul adipos devine astfel un adevărat adipolifting cu o întinerire potențială de 5-10 ani.

Injectarea de grăsime proprie incluzand celule STEM aduce un număr important de celule noi, cu potențial regenerativ local. Pielea devine mai catifelată și ridurile fine se atenuează. Crește elasticitatea pielii și aspectul general este de întinerire. Se restabilește astfel forma estetică ușor triunghiulară, ce sugerează o față mai tânăra cu 10 ani!

Pentru ca rezultatele tratamentului să fie cât mai bune se recomandă ca volumul injectat să fie relativ mic, grăsimea să fie așezată sub formă de mici perle de 1-2 mm în straturi pe diferite nivele iar grăsimea să fie recoltată preferabil din regiunea superioară a abdomenului.
În ziua planificată pentru intervenție trebuie să fiți prezentă la clinică dimineața în jurul orei 9 pe nemâncate pentru a vi se recolta analizele. După examenul clinic se face analiza pe calculator a imaginilor feței din mai multe unghiuri și se identifică problemele și se stabilește de comun acord programul terapeutic de urmat. Dacă rezultatele analizelor sunt bune și nu sunt contraindicații operatorii în după amiaza aceleiași zile veți fi operată.

Înainte de intervenția chirurgicală veți fi examinată de medicul anestezist care ne va asista pe toată durata intervenției. Intervenția se practică sub anestezie locală și durează aproximativ o oră. După operație se poate ca pentru câteva zile locul injectării sa fie ușor tumefiat uneori cu mici vânătăi (mai frecvente la cei care fumează sau consumă în mod frecvent aspirină). Acestea se atenuează și cu ajutorul compreselor reci și masajelor blânde cu unguent antiinflamator.

Spitalizarea este de 24 ore.

Procedura

Grăsimea este recoltată sub anestezie locală de la nivelul abdomenului de obicei, și după procesare este injectată la nivelul feței. Acestă injectare se face sub anestezie locală, blocaj nervos regional (xilina cu adrenalina) sau o scurtă anestezie generală intravenoasă. 

Zona donatoare trebuie masată de câteva ori pe zi câteva săptămâni și se recomandă purtarea unui corset elastic asemănător îngrijirilor după lipoaspiarție. Uneori pot apărea mici vânătăi în punctele de injectare. Rezultatele se văd definitiv după 21 zile, când eventualele echimoze și edemul au dispărut.

Timp de 2-3 zile după tratament poate persista un ușor edem local, cu mici echimoze ce pot fi ușor mascate prin fardare.

Dupa operație veți rămâne în clinica noastră în cursul nopții pentru supraveghere.

A doua zi dimineață după vizita medicală puteți pleca acasă. Veți primi la externare antibiotice orale și un unguent cu antibiotic cu care va trebui să faceți masajul blând al zonelor transplantate, timp de o săptămâna. Asistenta de salon vă va face primul masaj pentru a vă familiariza cu procedura. Puteți să vă machiați înainte de a pleca din clinica, fără nicio problemă. 

Complicații

În afara de complicațiile comune oricărei intervenții mici (hemoragii, hematoame, infecții, necroze) pot apare ușoare asimetrii, microchiste oleaginoase rezultate din “topirea” grăsimii, care sunt extrem de rare, deci puțin probabile.

În cazul în care volumul injectat este prea mare sau există particularități circulatorii în regiunea transplantului care țin de structura biologică a pacientului (deci nu pot fi controlate) se poate întampla ca grăsimea transplantată sa fie resorbită. Aceste cazuri sunt relativ rare. 

Contraindicația injectarii de grăsime proprie poate apărea la paciente cu:
 
▪ Foliculită;
▪ Herpes;
▪ Tratament anticoagulant;
▪ Sarcină în evoluție;
▪ Injectare prealabilă de produși necunoscuți
▪ Așteptări nerealiste;
▪ Cicatrici la nivelul buzelor.
 
Rezultatul final al procedurii poate fi apreciat la 6 săptămâni după operație când se consideră procesul de revascularizare a grăsimii încheiat. Deoarece volumul grăsimii transplantate este limitat (condiție esențială pentru supraviețuirea ei) la 6 luni după prima ședință se poate repeta procedura prin adăugarea de noi volume. Putem spune că principiul de bază al autotransplantului de grăsime este “mai puțin înseamnă de fapt mai mult” deoarece daca încercam să punem mai multă grăsime în prima ședință riscăm ca aceasta să nu fie bine vascularizată și să fie rezorbită prin lichefiere. Este mai bine să obținem un volum final din 2 sau chiar 3 ședințe decat nimc într-o singură ședință. Grăsimea este un material foarte bine tolerat pentru că provine din organismul persoanei la care se aplica disponibil în orice moment și care se comportă natural în timp, astfel daca persoana îmbătrânește sau slăbește și grăsimea transplantată se micșorează. Procedeul poate fi repetat de cate ori considerăm ca este nevoie și este benefică prin aportul de noi celule STEM!

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top