Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Implantele mamare sau altfel denumite protezele mamare sunt folosite în hipotrofiile mamare, ptozele mamare mici, asimetriile mamare, reconstrucţia mamară (singure sau în asociere cu lambouri musculare) sau la înlocuirea implantelor mai vechi pentru corecţia contracţiei capsulare. 

Condiţiile cerute implantelor

Conform lui Scales (1953), pentru a fi acceptat în folosirea clinică un implant ar trebui sa fie: stabil în lichidul interstiţial, inert din punct de vedere chimic, neiritant (să nu cauzeze reacţii inflamatorii sau de corp străin), necancerigen, nonalergic, rezistent la presiuni mecanice, să poată fi fabricat în forma dorită şi să poată fi sterilizat. 

Anatomia implantelor mamare

Toate implantele moderne, umplute cu ser fiziologic sau gel de silicon, cu diferite grade de coezivitate, au o capsulă externă trilaminară, care-i conferă o rezistenţă deosebită, atât la presiune cât şi la tracţiune. Materialul din care este confecţionat implantul mamar, este testat referitor la gradul de coezivitate a materialului de umplere, iar invelişul rezistă la aplicarea unei tensiuni cu creşterea de peste 8 ori a lungimii sale. În ansamblu, implantul rezistă la 3 milioane ce cicluri de rotaţie şi presiune aplicate simultan. Vâscozitatea şi cohesivitatea necesară a gelului siliconic este obţinută prin procesul de polimerizare în diferite grade.

Principalele tipuri de implante

Implantele mamare folosite în prezent sunt clasificate astfel:

 • cu suprafaţă:
  • netedă
  • texturată
 • cu lumen:
  • simplu (unicamerale)
  • dublu, umplut cu gel de silicon în mijloc şi ser fiziologic la exterior
 • umplute cu:
  • gel siliconic cu diferite grade de coezivitate (moale, mediu şi tare)
  • ser fiziologic (gonflabile)
 • formă:
  • rotundă (un singur diametru)
  • anatomică (diametru vertical, diametru orizontal şi proiecţie)
 • proiecţie:
  • joasă
  • medie
  • înaltă
 • implante:
  • expandere mamare

În funcţie de cazul clinic şi preferinţă chirurgului, împreună cu pacientul se alege modelul implantului ce va fi folosit, volumul şi conţinutul său. Cele mai folosite sunt implantele cu formă anatomică, suprafaţă texturată şi conţinutul din gel coeziv de silicon. 

Implantele mamare au o garanţie tehnică de minim 10 ani. 

Aceasta nu înseamnă că ele trebuie schimbate în mod automat la sfârşitul acestei perioade. De obicei, după acest interval de timp, care de altfel variază de la o persoană la alta, în funcţie de tipul biologic şi încărcătura genetică familială, apar modificări la nivelul sânilor legate fie de starea fiziologică (sarcină, alătare), episoade de îngrăşare, urmate de cure de slăbire, sau pur şi simplu, în cadrul procesului de îmbătrânire. Implantul mamar are un volum care nu se schimbă în timp, dar învelişul constituit din sânul pacientei suferă modificări naturale. Implantul poate să nu mai corespundă noilor situaţii apărute, şi uneori pot fi necesare operaţii de corectare a poziţiei implantului, de înlocuire a implantelor. De aceea se spune că, odată introdus un implant mamar, pacienta va avea, mai devreme sau mai târziu, alte intervenţii chirurgicale legate de prezenţa implantelor.

Folosirea implantelor mamare ieftine, fără certificate de calitate sau fără garanţii de la producător pot genera dezastre asemănătoare celor întâmplate după Implantele PIP (Poli Implant Prosthesis) până în 2010. 

Nu va zgârciţi la calitate!

Nu acceptaţi “Oferte”, “Promoţii” sau “Loterii"

Alegerea implantelor mamare

Examinarea preoperatorie corectă şi amănunţită a sânilor şi toracelui pacientei, cu consemnarea datelor în fişa clinică şi mai apoi introducerea lor în programul ce sugerează alegerea imlantului potrivit cazului respectiv, alături de folosirea unei tehnici chirurgicale corect aleasă, constituie garanţiile obţinerii unor rezultate cât mai plăcute, apropiate de forma ideală a sânului natural şi estetic. 

Pentru obţinerea unui rezultat estetic maximal, noi folosim numai implante mamare de tip Mentor, cu gel coeziv de silicon generaţia III cu memorie, cu suprafaţă texturată şi cu o formă anatomică personalizată, ce permite alegerea modelului de implant în funcţie de caracteristicile fizice ale trunchiului pacientei. 

Prof. Toma T. Mugea a creat un program special pe calculator, care uşurează şi conferă mai multă exactitate în selectarea implantului corespunzator. 

Mărimea implantului mamar poate varia în funcţie de dorinţa pacientei şi de sfatul chirurgului. În orice caz, mărimea implantului este selectată pe baza gradului de tensiune din interiorul sânului şi forma ţesutului mamar capabil să accepte implantul. De asemenea, trebuie luate în calcul atât statura cât şi dezvoltarea fizică generală. Există posibilitatea de a măsura exact mărimea necesară, ţinând cont şi de dorinţa pacientei. Obiectivul comun este obţinerea unui rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.

Riscurile operaţiei

În afara complicaţiilor generale, comune oricărei intervenţii chirurgicale (reacţii alergice, hemoragia, hematomul, infecţia, necroza părţilor moi) pot apărea unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii. Trebuie subliniat că aceste complicaţii sunt posibile, dar foarte puţin probabile! 

Analizele preoperatorii efectuate în ziua operaţiei, precum şi consultaţia anestezico-chirurgicală detaliată, la care se adaugă onestitatea pacientului în relatarea corectă a antecedentelor şi eventualelor probleme de sănătate pe care le are, sunt elemente care contribuie la reducerea acestor riscuri, fără însă a le anula. 

Examinarea imagistică postoperatorie a sânului. 
Deşi prezenţa unui implant la nivelul sânului poate influenţa citirea radiologică a unei mamografii (iar acest lucru poate împiedica detectarea unui cancer în stadiu incipient), acum există tehnici noi care rezolvă această problemă. Statisticile au demonstrat că mamografia este la fel de utilă în depistarea cancerului mamar atât la pacientele cu implante cât si la cele fără implante, dacă citirea a fost atentă, de către o persoană cu experienţă. De aceea este important să informaţi radiologul şi pe cel care va face radiografia despre existenţa implantului, pentru că există tehnici specifice de vizualizare a ţesutul care înconjoară implantul. 

Implantele Mamare şi Cancerul de Sân


Comitetul European de Asigurare a Calităţii Produselor Medicale folosite în Chirurgia Plastică, prezidat de J.P.A. Nicolay din Belgia, a dat publicităţii, în ianuarie 1999 o declaraţie în 10 puncte în care se arată că implantele mamare cu silicon sunt la fel de sigure şi inofensive ca şi cele cu ser fiziologic, şi nu există nici o corelaţie între prezenţa implantelor şi apariţia cancerului mamar sau a altor afecţiuni alergice sau imunitare (Consensus Declaration of EQUAM, J.P.A.Nicolai, Brit.J.Plast.Surg. 52,78-81,1999). 
Ca urmare, în Europa, conform acestei declaraţii, pot fi folosite toate tipurile de implante care includ în compoziţia lor silicon. După îndelungate procese de reautorizare, determinate de “valurile” provocate de mass-media şi firmele de avocatură, din 2006 şi în USA pot fi folosite implantele cu conţinut gel coeziv silicon, produse de compania Mentor. În România sunt autorizate implantele companiilor Mentor, Eurosilicone, Allergan şi Silimed. 

Ca şi posibile complicaţii, literatura de specialitate menţionează:

 • Durerea şi un grad de discomfort, în special după plasarea implantelor în spatele muşchiului şi folosirea de volume prea mari, care depăşesc limitele anatomice şi tensionează ţesuturile.
 • Moda implantelor prea mari sunt sursa sigură a apariţiei precoce a complicaţiilor postoperatorii. Se vorbeşte foarte mult despre implante foarte mari, atunci când sunt puse şi, foarte puţin, despre ele atunci când au probleme şi trebuie scoase!
 • Modificări ale sensibilităţii mamelonului pot apărea rareori, dar de obicei sensibilitatea revine la normal în câteva saptămâni.
 • Sângerarea - în orice intervenţie chirurgicală există riscul sângerarii sau a formării hematomului. Totuşi, dacă se produce precoce postoperator este necesar drenajul. Infecţia poate apărea într-un număr foarte redus de cazuri, necesitând îndepărtarea temporară a implantului şi toaleta regiunii. Doar la câteva luni de la vindecarea procesului septic va fi introdus un implant nou, deoarece un implant extras nu mai poate fi folosit!
 • Contracţia capsulară - reprezintă cea mai comună problemă legată de orice tip de implant. Acest fenomen constă în dezvoltarea în jurul implantului a unui strat de ţesut fibro-conjunctiv de reacţie - de altfel, acesta este răspunsul natural al organismului la introducerea în corp a unui material străin. 

 

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top