Noutăți:
VIDEO: Telemedicina sprijină pacienții de la sat -- "Pacienții din satele românești pot fi diagnosticați fără a mai fi nevoie să se ..." -- 08 Iulie 2013
Curiozități din istoria farmaciei - Scrinul farmaceutic din secolul al XVII - ... -- "Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj deține un bogat partimoniu de vechi ..." -- 09 Mai 2013
Despre frumusețe și flori -- ""Frumusețea este, mai întâi de toate, o calitate obiectivă a corpurilor prin ..." -- 11 Martie 2013

Cele mai citite

Abdominoplastia

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii

+ View

Scăderea transpiraţiei excesive cu toxina botulinică

Odată cu sosirea verii, caldura și lumina puternică a soarelui, determină declanșarea unor

+ View

Tratamente faciale cu botox

Toxina botulinică reprezintă una din cele mai spectaculoase achiziţii în domeniul medicinei

+ View

Transplantul de păr

Transplantul de păr constă în recoltarea, cu instrumentar microchirurgical, a unor fire de păr

+ View

Sezonul rece este specific îmbolnăvirilor cu virusuri gripale. Iată câteva sfaturi pentru a ne proteja de gripa sau răceala care ne poate face inactivi pe toată perioada iernii. 

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează, la nivelul continentului European aproape patru luni.
 
Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii.Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal.

Plaja de severitate a infecţiei şi bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice), la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular, se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului. 

Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea există un risc crescut pentru copiii aflați la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

A. Măsurile recomandate pentru persoanele sănătoase, pentru reducerea riscului de a dobândi sau de transmitere mai departe gripa:

Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate. 

1.     Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave.

a.    Persoanele bolnave de gripă au unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane şi oboseală. Evitaţi contactul apropiat cu aceste persoane.

b.    Menţine o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi evită aglomeraţiile. 

c.     Nu vizita, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă. 

2.     Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile

Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. 

3.     Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura

Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura.

4.     Vaccinarea antigripală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide) dar şi a copiilor peste 6 luni vârstă.

B.    Măsurile recomandate pentru bolnavi – pentru protejarea contacţilor direcţi (membri ai familiei, vizitatori / musafiri, personal de îngrijire, alţi contacţi direcţi)

1.b. Respectaţi regulile de igienă respiratorie.

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. 

2.b. Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile

3.b. Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu vă duceţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane.

În plus faţă de măsurile de igienă descrise mai sus, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecţioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

Sursa: Ministerul Sănătății / www.ms.ro.

Alte știri

Autori

Dr. Nicoleta Statov

Medic Primar Stomatolog, DrD în Medicină ...

Prof. Dr. Nicolae Hâncu

Medic Primar specializat în diabet zaharat, ...

Scroll to top